Ovo su razlozi zbog kojih biste trebali prakticirati popodnevno drijemanje

Foto: Shutterstock

AKO biste rado proveli dio dana drijemajući, nemojte se osjećati loše zbog toga. Naime, pronalaženje vremena za pomlađivanje i oporavak usred svakodnevnih obaveza može biti teško, ali drijemanje ima prednosti koje bi vam mogle pomoći da pridonesete svom cjelokupnom zdravlju i produktivnosti - što znači da nema razloga da se osjećate lijeno, tvrde istraživanja.

Zaključili su da povremeno drijemanje može biti zdravo, ali ono dulje od 45 minuta moglo bi ometati vaš cirkadijalni ritam i otežati vam uranjanje u san navečer.

Drijemanje može napuniti baterije vašeg mozga

Studija o astronautima koju je financirala NASA pokazala je da drijemanje do dva i pol sata poboljšava radnu memoriju. Radna memorija uključuje fokusiranje pažnje na jedan zadatak dok druge zadatke drži u memoriji, tako da bi loša radna memorija mogla rezultirati pogreškama, prema NASA-inom priopćenju.

Kratko drijemanje također može učiniti da se osjećate opuštenije, a drijemanje jednom ili dvaput tjedno moglo bi smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara, prema studiji objavljenoj u časopisu Heart iz 2019.

Možda vam čak i pomogne da dođete u formu

Studija iz 2020. usredotočena na žene pokazala je da što su žene nenaspavanije, veća je vjerojatnost da će konzumirati dodani šećer, masnu hranu i kofein. Nedostatak kvalitetnog sna mogao bi dovesti do prejedanja jer se vjeruje da neadekvatan san potiče glad i potiskuje hormonske signale koji prenose sitost.

Utvrđeno je da drijemanje poboljšava ukupnu kvalitetu čak i noćnog sna

Desna strana vašeg mozga mogla bi dobiti potrebnu iskru tijekom drijemanja, pokazalo je istraživanje. Desna hemisfera mozga je najviše povezana s kreativnim zadacima, poput vizualizacije i razmišljanja, dok je lijeva više analitička.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.