Ova vrsta vježbi najbolje utječe na krvni tlak, pokazala nedavno provedena analiza

Foto: Shutterstock

NEDAVNO objavljen pregled literature u British Journal of Sports Medicine otkrio je koja je najbolja vježba za krvni tlak. Zaključak je donesen na temelju analize 270 studija koje su uključivale više od 15 tisuća sudionika. Istraživači su otkrili da svi oblici tjelovježbe pozitivno utječu na krvni tlak, ali da izometrijske vježbe, osobito sjedenje na zidu, imaju najbolji utjecaj.

Izometrijske vježbe su vrsta statičkih vježbi koje zahtijevaju održavanje položaja pod napetošću bez pomicanja zglobova. "Kada se pravilno izvode, izometrijske vježbe mogu pomoći ne samo u jačanju srčanih i skeletnih mišića već i poboljšati izdržljivost", tvrdi osobna trenerica Nicole Rodriguez.

Uključite izometrijske vježbe kao dodatak u trening, ne kao jedine vježbe

Kada radite izometrijske vježbe, prisiljavate tijelo da se prilagodi promjeni pritiska i kontrakciji mišića, što može pomoći u poboljšanju krvnog tlaka. No, osobna trenerica savjetuje da izometrijske vježbe, poput sjedenja na zidu, daske i izdržaja u polučučnju, treba dodati postojećem treningu, a ne raditi samo njih.

"Većina pojedinaca imat će koristi od dodavanja izometrijskih vježbi u postojeći plan koji uključuje vježbe snage i kardiovaskularni trening. Ako radite samo izometrijske vježbe, poput polučučnja ili sjedenja uz zid i daske, vjerojatno nećete uživati u vježbanju", tvrdi Rodriguez.

Podsjetimo, izometrijske vježbe poznate su i po svojim brojnim prednostima. Izvođenjem ovih vježbi poradit ćete na poboljšanoj mišićnoj izdržljivosti, imati zategnuti izgled mišića, poboljšati ravnotežu i držanje, biti pod manjim stresom. Također, pomažu s kontroliranjem težine, utječu na zdravlje zglobova te jačaju snagu mišića. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.