Nutricionisti obožavaju ovo povrće, a dokazano donosi važne prednosti za zdravlje

Foto: Shutterstock

PROKULICE su mali, zeleni jestivi pupoljci koji izgledaju poput mini kupusa, promjera oko 2,5-4 centimetra. Porijeklom su iz Belgije, oko grada Bruxellesa, odakle im i potječe ime. Pripadaju obitelji brassica, s brokulom, keljom i kupusom, a obično su u sezoni tijekom zime, iako ih možete na tržnicama primijetiti već u listopadu.

Bogate su zaštitnim antioksidansima

Antioksidansi su zaštitni spojevi koji smanjuju oksidativni stres u vašim stanicama i kao rezultat toga mogu pomoći u smanjenju rizika od kronične bolesti. Studija koja je proučavala učinak konzumiranja 300 grama kuhanih prokulica dnevno pokazala je smanjenje oksidativnog oštećenja u čak 28 posto slučajeva.

Mogu pomoći zdravlju srca

Prokulice su posebno bogate biljnim spojem zvanim kempferol. Ovaj antioksidans je interesantan zbog brojnih svojstava koja pridonose zdravlju, uključujući prednosti koje ima za zdravlje srca. Studija provedena u SAD-u otkrila je da povećanje broja povrća u prehrani, posebno onih iz obitelji brassica, poput prokulica, može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Mogu pomoći zdravlju crijeva

Budući da su bogate sumporom, povrće brassica poput prokulice može podržati zdravlje crijeva i kao rezultat toga poboljšati vašu obranu od infekcija, kao i od stanja poput kolorektalnog raka. To je zato što sumpor potiče proizvodnju glutationa, koji je važan za održavanje integriteta crijevne sluznice, kao i za potporu njezinog oporavka. Kao snažan antioksidans, glutation djeluje u cijelom tijelu, štiteći stanice od upalnih oštećenja i poboljšavajući procese detoksikacije u tijelu.

Mogu smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2

Brojne studije povezuju konzumaciju povrća brassica sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. To može biti zato što su brassice, poput prokulica, bogate vlaknima, koja pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi. Osim toga, prokulice također pružaju antioksidans zvan alfa-lipoična kiselina, koji je povezan s poboljšanjem osjetljivosti na inzulin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.