Zatvor i problemi s probavom muče sve veći broj ljudi, a ono što jedemo prije spavanja može dodatno pogoršati situaciju. Iako su vlakna i unos tekućine ključni za zdravu probavu, određene namirnice - posebno ako ih konzumiramo navečer - mogu usporiti rad crijeva. Stručnjaci upozoravaju da večernje grickalice mogu biti razlog zbog kojeg se ujutro osjećamo još gore. U nastavku su vrste hrane koje bismo trebali izbjegavati nakon 17 sati i što jesti umjesto toga.
Namirnice bogate masnoćama poput sira, prerađenih grickalica ili teške brze hrane mogu značajno usporiti probavu tijekom noći. "Ako ste skloni zatvoru, izbjegavajte masnu hranu prije spavanja - primjerice sir, grickalice i brzu hranu", kaže nutricionistica Samantha DeVito za EatingWell. Čak i zdrave masti mogu biti problem u velikim količinama. "Maslac od orašastih plodova može usporiti pražnjenje želuca i uzrokovati zatvor", dodaje dijetetičarka Kerry Conlon.
Bijeli kruh, tjestenina, bijela riža i deserti možda jesu utješne večernje grickalice, ali su loš izbor za probavu. "Ove namirnice nemaju dovoljno vlakana koja pomažu crijevima da pravilno rade", kaže dijetetičarka Rhyan Geiger. Conlon dodaje: "Rafinirana, prerađena hrana usporava probavu i može uzrokovati zatvor." Umjesto toga, preporučuju se namirnice bogate vlaknima poput zobi, kivija ili datulja.
Za osobe s osjetljivom probavom, večernji unos jogurta, mlijeka ili sira može uzrokovati nadutost i zatvor. "Mliječni proizvodi sadrže proteine i masti koje se sporije razgrađuju, što može usporiti probavu", objašnjava DeVito. Ako nam mliječni proizvodi navečer stvaraju probleme s probavom, možemo ih zamijeniti biljnim ili bezlaktoznim opcijama koje se lakše probavljaju.