Nutricionisti: Ako se borite s trbušnim salom, u prehrani vam nedostaju ove namirnice

Foto: Pexels

Salo na trbuhu uobičajena je briga mnogih ljudi. Iako su tjelovježba i kontrola unosa kalorija ključni čimbenici u smanjenju abdominalne masnoće, uloga prehrane često se podcjenjuje. Nedostatak određene hrane bogate hranjivim tvarima iz prehrane može spriječiti učinkovito skidanje sala s trbuha. Takve namirnice igraju važnu ulogu u poticanju metabolizma, balansiranju hormona i smanjenju upale, što je sve ključno za ciljano uklanjanje masnoća u području trbuha.

Nutricionistice Lisa Richards i Lainey Younkin otkrile su dvije namirnice koje bismo trebali jesti više kako bismo lakše izgubili tvrdoglavo trbušno salo.

1. Bobičasto voće poput jagoda i borovnica

Jagode nisu samo ukusno i svestrano voće, već su i moćan saveznik u borbi protiv sala na trbuhu. Prepune vlakana, vitamina i antioksidansa, jagode nude niz zdravstvenih prednosti, uključujući podršku mršavljenju. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u promicanju osjećaja sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija i podržavajući napore u kontroli težine.

"Ova niskokalorična hrana doprinosi hidraciji, što može poboljšati osjećaj sitosti i spriječiti prejedanje. Jagode također sadrže značajan izvor vitamina C, koji je koristan za podršku imunološkom sustavu. Sastoje se od jednostavnih ugljikohidrata koje tijelo koristi kao brzi izvor goriva za energiju i koncentraciju", objasnila je Richards za SheFinds.

Borovnice su male, ali moćne kada je riječ o mršavljenju i ciljanom uklanjanju sala na trbuhu. Ove bobice pune su antioksidansa, vlakana i vitamina što ih čini nutritivno bogatim dodatkom svakoj prehrani.

"Slično drugom bobičastom voću, borovnice sadrže vlakna i fitonutrijente koji djeluju kao antioksidansi u tijelu. Antioksidansi djeluju na smanjenje oštećenja slobodnih radikala od toksina koji dovode do upala i kroničnih bolesti, poput pretilosti. Osim toga, borovnice sadrže značajne razine antioksidansa", dodala je Richards.

2. Nemasno meso

Nemasno meso može pomoći kod trbušne masnoće pružajući visokokvalitetan izvor proteina, koji je neophodan za izgradnju i održavanje mišićne mase. Mišići sagorijevaju više kalorija u mirovanju nego salo, tako da povećanje mišićne mase može potaknuti metabolizam i pomoći u smanjenju ukupne tjelesne masnoće, uključujući masnoću na trbuhu.

Osim toga, proteini iz nemasnog mesa pomažu nam da se osjećamo sitima i zadovoljnima dulje vrijeme, smanjujući vjerojatnost prejedanja ili grickanja nezdrave hrane.

"Piletina i losos izvrsne su visokoproteinske opcije za večeru. Jedna porcija piletine od 85 grama ima 25 grama proteina s vrlo malo masti i bez ugljikohidrata. Porcija lososa od 100-115 grama ima 23 grama proteina i sadrži omega-3 masne kiseline, koje su korisne za srce i pomažu smanjiti upalu", ističe Younkin. Za dodatne zdravstvene prednosti, kaže da obroku možemo dodati brokulu, cjelovite žitarice i drugo povrće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.