Sjemenke suncokreta odavno su poznate kao bogat izvor hranjivih tvari. Osim proteina, vlakana i važnih minerala, posebno se ističu visokim udjelom vitamina E. Samo jedna porcija od 28 grama može zadovoljiti gotovo polovicu dnevnih potreba za ovim vitaminom, koji igra ključnu ulogu u zaštiti stanica te održavanju zdravlja srca i imuniteta. No, iako su sjemenke izvrstan izvor vitamina E, postoje ulja koja ga sadrže još i više, piše Health.com.
Danas su mnogi proizvodi, poput žitarica, sokova, biljnih mlijeka i margarina, obogaćeni vitaminom E. Ipak, prirodni izvori, poput određenih ulja, sadrže znatno veću količinu ovog vitamina po porciji. Primjerice, sjemenke suncokreta sadrže 26,1 miligram vitamina E na 100 grama. No neka ulja nadmašuju i tu količinu. Evo koja se najviše ističu.
Ovo ulje dobiva se tijekom obrade pšenice i sadrži najviše vitamina E od svih. Već jedna žlica (oko 14 grama) osigurava 20,3 miligrama vitamina E, što je čak 134% preporučenog dnevnog unosa.
Iako znanstveni dokazi o njegovoj učinkovitosti nisu brojni, neka istraživanja povezuju ovo ulje s boljom ravnotežom lipida u krvi. Treba napomenuti da ga osobe koje ne podnose gluten ili imaju celijakiju trebaju konzumirati s oprezom. Budući da visoke temperature uništavaju vitamin E, najbolje ga je koristiti u hladnim jelima, primjerice, u salatama, smoothiejima ili za prelijevanje kuhanog povrća.
S 47,2 miligrama vitamina E na 100 grama, ulje lješnjaka visoko je na popisu najbogatijih izvora. Jedna žlica osigurava više od 40% dnevnih potreba. Ulje je bogato antioksidansima i ima blag, orašasti okus. Zbog osjetljivosti na toplinu, najbolje ga je koristiti za kuhanje na niskim temperaturama ili kao dodatak salatama i umacima.
Suncokretovo ulje, koje je mnogima svakodnevni sastojak u kuhinji, zapravo sadrži više vitamina E od samih sjemenki. U 100 grama ima 41,1 miligram tog važnog nutrijenta. Ulje s visokim udjelom oleinske kiseline bogato je zdravim mastima i idealno za prženje, pirjanje i pečenje jer podnosi visoke temperature.
Bademovo ulje sadrži oko 39 miligrama vitamina E na 100 grama. Osim što je bogato zdravim mastima, neka istraživanja povezuju ga s poboljšanjem razine masnoća u krvi. Jedno istraživanje također je pokazalo da može pomoći starijim osobama kod zatvora. Djevičansko bademovo ulje najbolje je koristiti u hladnim jelima, dok je rafinirano pogodnije za lagano kuhanje.
Iako nije često u domaćoj upotrebi, ulje pamuka sadrži 35,3 miligrama vitamina E na 100 grama. Zbog blagog okusa i visoke točke dimljenja, dobro podnosi kuhanje na visokim temperaturama. Neka istraživanja sugeriraju da može pozitivno djelovati na razinu lipida u krvi.
Osim spomenutih ulja, vitamin E nalazimo u mnogim drugim namirnicama. Orašasti plodovi, avokado, losos i lisnato povrće poput blitve i repe također su dobar izbor. Ipak, ulje pšeničnih klica i dalje drži rekord kada je riječ o količini vitamina E po porciji.
Ako želite prirodan način za povećanje unosa ovog snažnog antioksidansa, već jedna žlica kvalitetnog biljnog ulja dnevno može napraviti veliku razliku.