Je li vježbanje uz upalu mišića loša ideja? Evo što kažu liječnici

Foto: 123RF

UPALA mišića može biti jako dobar podsjetnik na odrađen trening dan ranije. No ono što većinu muči jest - je li pametno vježbati pod upalom mišića?

"Iako je bol nakon intenzivnog vježbanja u većini slučajeva normalna, ona može imati ozbiljne posljedice ako nastavite s takvim treninzima umjesto da malo usporite. Da, vježbanje u teretani je važno, ali jednako tako je važno tijelu dati dovoljno vremena da se oporavi", rekao je dr. Kirk Campbell, kirurg sportske medicine i docent ortopedske kirurgije iz NYU Langone Medical Centra. 

"Budući da je bol koju osjećate posljedica mikroskopskog oštećenja mišića, mišić se mora oporaviti prije nego što opet bude spreman za rad. 'Umorni' mišići podložniji su oštećenjima", rekla je dr. Leesa Galatz, predsjedateljica ortopedskog odjela u medicinskoj školi na Sinaju.

Bol koju osjećate 24 do 48 sati nakon intenzivnog vježbanja naziva se odgođena mišićna bol, a mnogima je poznatija kao muskulfiber.

"U početku se bol javlja na mišićno-tetivnom spoju, a kasnije se širi duž cijelog mišića, koji može biti tvrd i osjetljiv na dodir. Ako dan nakon intenzivnog treninga jedva ustajete iz kreveta, jedva hodate stepenicama ili vam je potrebno sredstvo za ublažavanje boli, bilo bi dobro da odmorite i nastavite s treninzima kada upala prođe. U nekim je slučajevima potrebno obratiti se liječniku, npr. ako primijetite otečene mišiće ili tamniju mokraću", objasnili su stručnjaci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.