I danas ste možda pojeli po zdravlje opasan organski otpad!

Foto: 123rf

MOŽDA ste jedni od oni koji vjeruju kako je svako moguće iskorištavanje sirovina racionalno i kako je svako recikliranje otpada prihvatljivo te se nećete složiti s našim mišljenjem kako se otpaci iz prehrambenih industrija ne mogu uvijek pretvoriti u stočnu hranu.



Treba napomenuti kako "sve ima svoju cijenu" na što ćemo vas nastojati podsjetiti konkretiziranjem određenih problema dispozicije organskog otpada.

Treba naglasiti kako je EU putem harmonizacije propisa odlučila regulirati svaki potez vezan uz dispoziciju organskog otpada, međutim, problemu "crnog biznisa" nije uspjela "stati na kraj". 
 
Dakle, došlo je do promjena metoda poslovanja, međutim, one se samo odnose na promijene lokacija plasiranja otpada.

Slikovito bi se moglo reći da smeće pometeno u vlastitom dvorištu dospije u susjedovo. 
 
Jedan od skandala otkrio je britanski dnevnik The Guardian kada je utvrdio da su smrznuti pilići importirani iz Nizozemske bili pošpricani goveđim proteinom u prahu sa svrhom da u sebi sadrže što veće količine vode.

Iako je riječ o uobičajenoj prijevari ovim putem bilo je utvrđeno kako sporni prah sadrži rizik od kravljeg ludila. Ključni je dio kako nitko nije sa sigurnošću mogao utvrditi jesu li pilići zaista nizozemskog podrijetla, ili su tamo samo prepakirani u godinama kada su Englezi izvozili bolesnu govedinu na područje cijele Europe, pa i u Nizozemsku. 
 
Prehrambena industrija proizvodi izrazito velike količine otpada koji se mjeri u tisućama tona.

Otpad je prisutan u velikim količinama kod prerađivača mlijeka te proizvođača piva i žitarica.

Organski otpad podliježe procesu mikrobiološke razgradnje uz poznate prateće pojave kao što su, između ostalih, smrad i opasnost od zaraze. 
 
Organskog materijala nije se lako riješiti. Za isto postoje dvije mogućnosti. Prva mogućnost je da se takav otpad uništi, odnosno spali uz velike troškove, dok je druga mogućnost dorada organskog otpada s ciljem njegovog plasiranja na tržište u obliku stočne hrane. 
 
"Dorađivača" je zaista mnoge te treba podsjetiti na farmere u Velikoj Britaniji koji su leševe ovaca uginulih od bolesti "scrapie" preradili u hranu za krave muzare iz čega je proizašla golema BSE kriza.


Prije nego što se odlučimo podržati "preradu" organskog otpada u stočnu hranu trebamo biti svjesni činjenice kako će sve što se nalazi u stočnoj hrani u obliku mesa i mlijeka doći i na naše stolove.

Navedeno je zasigurno činjenica iz razloga što se čovjek nalazi na samom kraju prehrambenog lanca.



Apsurd je da ljudi nastoje biti "jako pametni" kada je u pitanju njihova financijska korist putem čega stvore probleme koje, na posljetku, serviraju i na vlastiti tanjur.  
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.