Zdrava prehrana ključna je za očuvanje zdravlja - ona utječe na sve, od težine i probave do funkcioniranja mozga. No osim što je važno uključiti hranjive namirnice, jednako je važno izbjegavati one koje potiču upale i mogu dovesti do nakupljanja visceralne masnoće. Nutricionistica i dijetetičarka Krutika Nanavati upozorava na nekoliko takvih namirnica koje bi bilo dobro izbaciti iz prehrane, osobito tijekom ljeta.
Iako se nekoć smatrala zdravijom zamjenom za maslac, margarin često sadrži transmasne kiseline koje ometaju metabolizam masti i potiču njihovo skladištenje u tijelu. "Maslac od krava hranjenih travom ili ghee predstavljaju zdraviji, prirodniji izvor masti", kaže Nanavati za SheFinds.
Iako je voće u osnovi zdravo, komercijalne verzije sušenog voća često sadrže sulfite i dodane šećere koji povećavaju razinu inzulina i potiču zadržavanje masnoća. Nanavati preporučuje: "Birajte nezaslađeno, prirodno sušeno voće ili ga sami osušite kod kuće kako biste izbjegli aditive."
Nanavati upozorava na rafinirana biljna ulja poput kukuruznog i sojinog jer sadrže visoke razine omega-6 masnih kiselina koje potiču upale i otežavaju gubitak masnoće. "Za kuhanje i salate koristite maslinovo ulje, ulje avokada ili kokosovo ulje", savjetuje.
Iako je jogurt često zdrava opcija za doručak, aromatizirane verzije sadrže puno dodanog šećera i umjetnih aroma koje povisuju razinu inzulina i potiču skladištenje masti. "Bolji izbor je obični grčki jogurt koji možete zasladiti cimetom ili svježim voćem", kaže Nanavati.
Premda su praktični, instant rezanci često sadrže TBHQ - konzervans povezan s oksidativnim stresom i nakupljanjem masnoće. "Zamijenite ih tjesteninom od cjelovitih žitarica ili leće", navodi nutricionistica.
Zamjena ovih namirnica zdravijim alternativama može biti jednostavan, ali važan korak prema smanjenju upala i očuvanju dugoročnog zdravlja.