Kako se temperature povećavaju i proljeće nam se bliži, mnogi razmišljaju o ponovnom fokusiranju na svoje ciljeve vezane uz zdravlje i tjelesnu težinu. Osim kvalitetne rutine vježbanja, jedan od ključnih faktora za uspješan gubitak kilograma jest i prehrana. Iako je kalorijski deficit neophodan za mršavljenje, važno je ne samo koliko jedemo, već i što jedemo. Posebno se ističe uloga proteina, koji igra ključnu ulogu u održavanju stabilne razine šećera u krvi, suzbijanju apetita i povećanju osjećaja sitosti.
Stručnjaci za prehranu podijelili su najbolje izvore nemasnih proteina, koji pridonose mršavljenju.
Kad je riječ o biljnim izvorima proteina, malo koja skupina namirnica može nadmašiti mahunarke. Grah, leća i ostale mahunarke pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi usporavanjem apsorpcije glukoze, čime se smanjuju nagli skokovi i padovi šećera te posljedične žudnje za hranom. Osim toga, obrok bogat mahunarkama može produljiti osjećaj sitosti.
"Nemasni izvori proteina, poput mahunarki, mogu stabilizirati razinu šećera u krvi usporavanjem pražnjenja želuca i smanjenjem ukupnog glikemijskog učinka obroka. Također, proteini produžuju osjećaj sitosti, što može smanjiti nepotrebne međuobroke i unos kalorija, a time i utjecati na regulaciju šećera u krvi", kaže nutricionistica i dijetetičarka Krutika Nanavati za SheFinds.
Jaja su još jedan kvalitetan i zasitan izvor nemasnih proteina. Pomažu u regulaciji šećera u krvi usporavajući apsorpciju ugljikohidrata, što doprinosi stabilnijim razinama šećera i smanjenoj vjerojatnosti naglih skokova inzulina.
"Jaja sadrže visokokvalitetne proteine, zdrave masti i hranjive tvari poput kolina. Osim toga, istraživanja pokazuju da jaja povećavaju osjećaj sitosti, smanjuju apetit i podržavaju gubitak kilograma," ističe liječnik dr. Ralph Waldo. Također napominje da, kada se konzumiraju umjereno, jaja imaju minimalan utjecaj na razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.
Grčki jogurt jedan je od najboljih izbora kada je riječ o proteinskim namirnicama za doručak. Ova probiotička namirnica bogata je proteinima i pogodna za konzumaciju u bilo koje doba dana, a donosi brojne prednosti za cijeli organizam.
Nutricionistica Brenda Peralta naglašava da jedna porcija grčkog jogurta sadrži između 15 i 20 grama proteina. "To je sasvim dovoljno za međuobrok", navodi te dodaje da je grčki jogurt izvrstan izbor za zasitan doručak koji potiče metabolizam.
Osim toga, grčki jogurt može se kombinirati s raznim hranjivim dodacima pogodnim za regulaciju tjelesne težine, čime se stvara ukusan i uravnotežen obrok koji zadovoljava i nepce i nutritivne potrebe organizma.