Dijetetičari se slažu: Jedno je ulje najbolje za zdravlje srca

Foto: Pexels

Na policama trgovina uvijek se nalazi velik izbor ulja koja se reklamiraju kao zdrava za srce. Od kokosovog ulja do različitih ulja od sjemenki i orašastih plodova, teško je znati koje zaista pomaže u očuvanju zdravlja srca. Savjetnici za prehranu objašnjavaju da se najbolje ulje za srce prepoznaje po udjelu zdravih masti i spojeva koji smanjuju upalu u organizmu.

Prema mišljenju kardiologinje Elizabeth Klodas, ulja koja potječu od orašastih plodova, sjemenki, maslina i avokada sadrže mononezasićene i polinezasićene masti koje mogu sniziti razinu "lošeg" LDL kolesterola, povećati "dobar" HDL kolesterol i smanjiti upalne procese.

Upravo se zato stručnjaci slažu da je ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolji izbor za zdravlje srca. Sadrži oleinsku kiselinu, mnogo antioksidansa i malo zasićenih masti, što ga čini zaštitnim faktorom protiv oštećenja krvnih žila, piše Health.

Iako ima prednosti, nijedno se ulje ne bi smjelo koristiti prečesto niti kao jedini izvor masti

Dijetetičarka Trista Best dodaje: "Istraživanja pokazuju da je maslinovo ulje, osobito ekstra djevičansko, najbolji odabir za zdravlje srca jer ima najdosljednije dokaze o zaštitnom učinku u usporedbi s drugim uljima."

Osim zdravih masti, maslinovo ulje je i dobar izvor vitamina E te više od 200 biljnih spojeva s antioksidativnim djelovanjem. Dijetetičarka Michelle Routhenstein preporučuje korištenje maslinovog ulja "off the flame", odnosno nakon kuhanja, jer se tako čuvaju antioksidansi.

Iako i avokadovo ulje ima slične prednosti, dijetetičari ističu da se nijedno ulje ne bi smjelo koristiti prečesto niti kao jedini izvor masti. Najvažnije je održavati uravnoteženu prehranu s obiljem biljnih namirnica, zdravih masnoća i što manje prerađene hrane jer upravo takav način prehrane dugoročno najbolje štiti srce.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.