Dermatologinja otkrila zašto biste kosu trebali ispirati rižinom vodom

Foto: 123RF

RIŽINA voda se stoljećima koristila za njegu kose i kože u mnogim azijskim zemljama. Pa, može li dodavanje ovog drevnog proizvoda za uljepšavanje u rutinu zapravo poboljšati izgled i zdravlje vaše kose?

Prema kozmetičkoj dermatologinji dr. Michele Green, rižina voda je puna vitamina i minerala koji su neophodni za rast kose pa zapravo stvarno može pomoći u poboljšanju izgleda i zdravlja vaše kose. Kako ona objašnjava, te hranjive tvari pomažu u jačanju folikula dlake, poboljšavaju gustoću kose i čine je zdravom te sjajnom.

Konkretno, prema Green, folna kiselina, niacin, magnezij i inositol su samo neki od tih hranjivih tvari.

Nadalje, rižina voda može pomoći u uklanjanju štete uzrokovane stresom, zdravstvenim problemima i kemijskim proizvodima (poput boja) koji mogu dovesti do toga da vam se vlasište osuši, a folikul dlake ošteti, smatra Green. 

Kako napraviti rižinu vodu za kosu?

1. Isperite rižu. Operite rižu kako biste se riješili nečistoća. Možete koristiti bilo koju vrstu riže, ali ako koristite neorgansku sortu, isperite je još nekoliko puta kako biste se riješili pesticida.

2. Pustite da fermentira. Iako možete koristiti rižinu vodu koja nije fermentirana, Green kaže da je fermentirana verzija snažnija jer proces fermentacije oslobađa nusproizvod zvan pitaria, koji sadrži sve hranjive sastojke, antioksidanse i minerale iz riže.

Upotrijebite jednu šalicu riže i dvije do tri šalice vode.

"Da biste fermentirali rižinu vodu, ostavite da odstoji jedan dan. Fermentiranu rižinu vodu treba ostaviti u hladnjaku 24 sata, a treba je upotrijebiti u roku od tri dana", kaže Green.

3. Nanesite je na kosu. Možete koristiti rižinu vodu umjesto šampona ili nakon što ste oprali kosu, ovisno o vašoj želji. No, procijedite je prije upotrebe. Nanesite rižinu vodu na tjeme i umasirajte je, a zatim je prelijte i na ostatak kose. Ostavite da odstoji do 30 minuta, a zatim isperite vodom.

Koristite je jednom ili dva puta tjedno, piše Insider.

Važno je zapamtiti da je rižina voda kućni pripravak koji, kao i većina domaćih recepata, nekima može pomoći, a drugima ne. Također, ako imate rijetku kosu ili probleme s gubitkom kose, trebali biste posjetiti dermatologa i savjetovati se prije korištenja bilo kakvih recepata iz kućne radinosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.