Četiri iznenađujuće prednosti koje biste mogli iskusiti ako jedete rajčice

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

BILO da ih konzumirate kao salatu, prilog u burgeru ili od njih pripremate umak za tjesteninu, rajčice uvijek imaju odličan okus. Sezona rajčica traje od svibnja do listopada, a imaju i potencijalne zdravstvene prednosti. Ipak, rajčice nisu za svakoga. Jedan su od najčešćih alergena kada je hrana u pitanju, a nekima mogu uzrokovati neugodne probavne tegobe.

Ipak, pune su antioksidansa i drugih vitamina i hranjivih tvari te je idealan trenutak da si ih priuštite. A ako vas zanima što bi moglo dogoditi vašem tijelu kad jedete rajčice, nastavite čitati.

Imat ćete manji rizik od oštećenja kože uzrokovanih suncem

Rajčice su pune karotenoida, posebne vrste antioksidansa koji štiti kožu od oštećenja od sunca, kaže dijetetičarka Elena Paravantes. Studija objavljena 2017. u časopisu Scientific Reports otkrila je da redovita konzumacija rajčice može spriječiti opekline od sunca, čime se smanjuje rizik od tumora kože izazvanih UVB zračenjem.

Moglo bi vam se popraviti raspoloženje

Rajčice popravljaju okus jela, a mogu popraviti i raspoloženje. Studija iz 2013. objavljena u časopisu The Journal of Affective Disorders otkrila je da su sudionici koji su jeli rajčice dva do šest puta tjedno imali 46 posto manju vjerojatnost da će prijaviti simptome depresije u usporedbi s onima koji su jeli rajčice manje od jednom tjedno. Drugo povrće korišteno u studiji nije proizvelo isti učinak.

"Istraživači nisu sigurni koje hranjive tvari uzrokuju taj učinak, ali vjeruju da bi to mogli biti antioksidansi, uključujući likopen", kaže Paravantes.

Vaše tijelo će moći učinkovitije apsorbirati željezo

Jeste li znali da neke namirnice mogu pomoći vašem tijelu da bolje apsorbira hranjive tvari? Rajčice su jedna od tih namirnica. One mogu pomoći u apsorpciji željeza, minerala koji igra ključnu ulogu u stvaranju hemoglobina i mioglobina, proteina koji pomažu u prijenosu kisika do mišića i organa u cijelom tijelu.

Rajčice to mogu zahvaljujući impresivnoj količini vitamina C. Jedna šalica rajčice sadrži 27 posto preporučene dnevne vrijednosti.

Rane bi vam mogle brže zacijeljeti

Prema nutricionistici Blanci Garciji, vitamin C potreban je za stvaranje kolagena, proteina koji se nalazi u vezivnom tkivu i pomaže u zacjeljivanju rana.

"Stalni unos vitamina C može pomoći vašem tijelu da brže zacijeli kada se porežete, oporavljate od operacije ili imate ranu zbog prikovanosti za krevet", tvrdi ona.

Studija objavljena 2016. u časopisu International Journal of Surgery otkrila je da su ispitanici koji su uzimali dodatke vitamina C od 1000 miligrama doživjeli drastično brže i bolje zacjeljivanje kompliciranih rana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.