VIDEO Ovo je međunarodni kamion godine

Foto: Daimler Truck

Specijalizirani novinari za komercijalna vozila iz 24 europske zemlje proglasili su električni Mercedes-Benz eActros 600 međunarodnim kamionom godine 2025.

Ovo je najvažnija nagrada u industriji. U obrazloženju žiri je pohvalio inovativni, sveukupni tehnološki koncept kamiona za duge relacije, koji je impresionirao svojom modernom tehnologijom pogona, visokom energetskom učinkovitošću i dometom od 500 kilometara bez dopunjavanja.

"Najsuvremenije električno vozilo na baterije"

To je potvrđeno tijekom eActros 600 European Testing Toura 2024 – više od 15.000 kilometara dugom, potpuno električnom razvojnom putovanju kroz ukupno 22 zemlje, s 40 tona masom vučnog vlaka. Na mnogim dnevnim etapama ture čak bi i teoretski bilo moguće postići domet od više od 600 kilometara bez dopunjavanja. Na cijeloj trasi dva kamiona su se punila isključivo na javnim stanicama za punjenje.

Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucksa, primila je nagradu na događaju IAA Transportation 2024 u Hanoveru od predsjedavajućeg ITotI žirija Gianenrica Griffinija.

"Od samog početka Mercedes-Benz Trucks je dizajnirao eActros 600 kao električni kamion. Rezultat je najsuvremenije električno vozilo na baterije koje se može koristiti u širokom spektru dugolinijskih primjena", izjavio je Gianenrico Griffini, sažimajući odluku žirija.

Svake godine se nagrađuju najveće inovacije. Mercedesu je ovo deseta

"Ponosni smo i uzbuđeni što je žiri izabrao naš eActros 600 za međunarodni kamion 2025. godine. Gotovo svi članovi žirija već su proveli vrijeme za volanom, testirajući eActros 600 na cestama diljem Europe - tako da su imali priliku osobno iskusiti sposobnosti ovog kamiona. Danas je dan ponosa za timove koji su naporno radili posljednjih godina da bi ovaj kamion postao lider na tržištu", kaže Karin Rådström.

Prema pravilima žirija, titula se svake godine dodjeljuje kamionu koji je dao najveći doprinos inovacijama u cestovnom prometu u pogledu učinkovitosti, emisije štetnih plinova, sigurnosti, dinamike vozila i udobnosti. Od uvođenja nagrade za međunarodni kamion godine 1977. godine, Mercedes-Benzovi kamioni su osvojili titulu ukupno deset puta. Ove godine proizvođač je prvi put impresionirao žiri električnim vozilom.

Mnogi ITotI novinari koji su sudjelovali u eActros 600 European Testing Touru 2024 kompanije Mercedes-Benz Trucks pohvalili su naprednu aerodinamiku nove kabine vozača ProCabin.

Poboljšana aerodinamika je posebno važna za električne kamione u dugolinijskom transportu jer je otpor zraka jedan od glavnih faktora koji utječu na potrošnju energije. Osim toga, više energije se može povratiti tijekom rekuperacije zbog smanjenog otpora zraka, što dovodi do većeg dometa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.