Tijesto u ovoj pizzeriji njezin je glavni adut. Jedina zamjerka? Premali prostor

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
SAMO mjesec dana nakon odličnog koncerta Imagine Dragonsa ponovno smo se zaputili u budimpeštansku Puskás Arenu. Ovaj put na dugo iščekivani koncert Guns N' Rosesa. Naravno, kao i prilikom svakog odlaska u Budimpeštu, potražio sam pizzerije u kojima nismo bili, a koje imaju visoke ocjene i pozitivne osvrte u recenzijama.
Ovaj put smo odabrali dvije nove pizzerije koje pripremaju moderne napolitanske pizze, a prva je od njih bila Biga, mala pizzerija smještena na samo desetak minuta hoda od zgrade Mađarskog parlamenta. Biga je tipična kvartovska pizzerija, a nalazi se u prizemlju stambene zgrade na adresi Pannónia utca 13.
U recenzijama ima vrlo visoku ocjenu 4,8 uz velik broj pozitivnih komentara i pohvala. Već smo na slikama vidjeli kako je Biga pizzerija koja u ponudi ima moderne napolitanske pizze, a samo ime pizzerije dolazi od posebne vrste tijesta. Za one koji ne znaju, biga je vrsta kiselog tijesta koje prolazi dug proces predfermentacije i fermentacije te je zbog toga takvo tijesto lako probavljivo i ima izuzetno fin okus.
Bez obzira na jako dobre nadjeve, glavni adut ove pizzerije je vrhunsko tijesto
Biga u svojoj ponudi ima trinaest pizza, a mi smo izabrali Viola di Montagna, pizzu nadjeva neobične boje, i Caprese di Forno. Viola di Montagna je pizza s umakom od ljubičastog krumpira koja u nadjevu ima ružmarin, finu šunku i veliku burratu na sredini. Ljubičasti krumpir osim neobične boje daje nadjevu i fini slatkasti okus.
Caprese di Forno je crvena pizza s bufala mozzarellom i cherry rajčicama. Nadjev je uistinu sočan i poprilično obilan. No, bez obzira na jako dobre nadjeve, glavni je adut ove pizzerije vrhunsko tijesto koje ima finu teksturu, savršen okus i miris koji nas je podsjetio na tijesta koja u svojoj ponudi imaju poznate napuljske pizzerije. Biga se kvalitetom svojih pizza može ravnopravno nositi s poznatim budimpeštanskim pizzerijama kao što su Belli di Mamma i Forni di Napoli.
Cijene su kao i u većini budimpeštanskih pizzerija nešto niže nego u Hrvatskoj, a kreću se od 3.050 forinti (7,60 eura) koliko stoji Marinara do 4.950 forinti (12,30 eura) koliko treba izdvojiti za najskuplju Tartufo e Fico, pizzu neobičnog nadjeva s kremom od tartufa i sušenih smokvi.
Naše su obje koštale 4.750 forinti (11,80 eura) što je s obzirom na lokaciju, ambijent, srdačno i uslužno osoblje te kvalitetu pizze poprilično prihvatljivo i pristupačno.
Jedini nedostatak - premali prostor
Biga je simpatična mala kvartovska pizzerija ugodnog ambijenta koja priprema i poslužuje vrhunske napuljske pizze. A upravo je premali prostor možda i jedini objektivni nedostatak. U samoj je pizzeriji šest ne prevelikih stolova pa Biga odjednom može primiti i uslužiti najviše petnaestak gostiju.
Iz dosta dobre ponude pića meni se nekako najviše svidjelo solidno mađarsko craft pivo Flying Rabbit. Biga nas je uistinu ugodno iznenadila, a unesene smo kalorije potrošili nešto dužom šetnjom uz obalu Dunava od pizzerije pa pored zgrade parlamenta sve do nekoliko kilometara udaljenog zelenog Mosta slobode.
Tijesto je toliko lagano i lako probavljivo da smo već nakon spomenute šetnje dolaskom do Mosta slobode imali osjećaj kako bismo bez problema mogli ponovno nešto pojesti.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati