Županija dovela Lidiju Bačić, račun platila Lučka uprava. Nazvali smo HDZ-ova župana

Foto: Ličko-senjska županija

Ernest Petry, HDZ-ov župan Ličko-senjske županije, prema informacijama Indexa, prijavljen je DORH-u i policiji zbog sumnje da je trgovao utjecajem. Prema dokumentima koje posjedujemo, Lučka uprava Senj, na čijem čelu je kao predsjednik Skupštine Ernest Petry, dva puta je plaćala račune povezane s manifestacijama koje nisu u djelokrugu njezina rada.

Lučka uprava platila koncert Lidije Bačić

U prvom slučaju radilo se o koncertu Lidije Bačić, koji je održan 23. prosinca prošle godine u Gospiću, u dvorištu zgrade Ličko-senjske županije. Na računu koji smo zaprimili jasno se vidi da je Lučka uprava Senj platila 2000 eura tvrtki Promotion, Organization & Consulting za nastup dotične pjevačice.

Vidjeli smo da su lokalni mediji izvještavali o ovom koncertu koji je održan u sklopu manifestacije Advent u Lici, navodeći da je na njemu bilo gotovo tisuću posjetitelja. O koncertu su izvještavali i na stranicama Ličko-senjske županije, na kojima je objavljena i fotografija župana Petryja u društvu Lidije Bačić.

Plaćalo se spavanje u hotelu

U drugom se slučaju radi o pokrivanju troškova u hotelu Stara Lika u Gospiću. Prema informacijama koje su nam dostupne, radi se o plaćanju noćenja za potrebe manifestacije Jesen u Lici, koja je održana od 29. rujna do 1. listopada prošle godine. 

U posjedu smo maila pročelnice županijskog Odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ane Rukavina-Stilinović, koja piše navedenom hotelu da naprave dva odvojena računa, jedan je za hranu, i to za Ličko-senjsku županiju, a drugi je za spavanje, što bi trebala pokriti Lučka uprava Senj.

Vidimo da je trošak iznosio 1658.60 eura. Rečeno nam je da se radilo o spavanju stranačkih kolega Ernesta Petryja, no taj podatak nismo mogli provjeriti.

HDZ-ov župan: Pa nisam ja organizator, nego županijske službe

Obratili smo se Ličko-senjskoj županiji da nam potvrde autentičnost ovih računa, ali i objasne zašto je račune plaćala Lučka uprava Senj. Dok smo čekali odgovor, nazvali smo župana Petryja.

"Pa nisam ja organizator, nego županijske službe. Sad ću im poslati mail da vam daju očitovanje, bit ćete u kopiji maila. To su insinuacije da to ima veze sa mnom. To nije istina. Neće župan organizirati koncerte, imamo 130 zaposlenih, to radi netko od njih", rekao je.

"Ja sam sada interesantan jer je kampanja"

Na pitanje zašto bi uopće teoretski bilo moguće da Lučka uprava Senj plaća račune Županije, Petry je odgovorio:

"Ne mogu znati, ali imate donatore, reklame, evo ja sad ne znam tko je bio donator, je li to išlo kao donacija sponzora, evo, ne mogu reći. Ne znam koje su ustanove bile uključene, neću se baviti još i organizacijom koncerata. 

Pitali ste jesam li stranačkim kolegama plaćao hotelsko noćenje preko Lučke uprave. Ma Bože sačuvaj, nemam pojma o tome. Ali ja sam vam sad interesantan jer je kampanja. Dobit ćete objašnjenje nadležnih službi", odgovorio je Petry.

Županija: Navodi nisu istiniti jer organizator nije župan, nego županijske službe, on nema saznanja

U međuvremenu nam je odgovorila i Županija, koja je ponudila apsurdan odgovor iz kojeg proizlazi da je sve skupa insinuacija jer župan osobno nije organizator događanja, nego su to - županijske službe.

"Kratko Vam možemo odgovoriti da Vaši navodi iz upita nisu istiniti i osnovani iz razloga jer Župan nije organizator događaja u organizaciji Ličko-senjske županije, a iste organiziraju Županijske stručne službe, dok u organizaciji pojedinih Županijskih događaja uz stručne službe sudjeluju i druge pravne i/ili fizičke osobe s područja županije ili Republike Hrvatske.

Shodno svemu navedenom predmetne upite ćemo proslijediti Županijskim stručnim službama te na kraju još jednom napominjemo da Župan ne može imati, niti ima saznanja vezana uz organizacijske detalje događaja jer iste organiziraju stručne službe, a ne Župan", naveli su iz Županije.

DORH i policija bez odgovora

Pitali smo Općinsko državno odvjetništvo i policiju je li prijava zaprimljena. Nismo dobili odgovor. Obratili smo se i Lučkoj upravi Senj s pitanjem kako je moguće da oni plaćaju ove račune, no također nismo dobili odgovor do zaključenja teksta.

Što se tiče manifestacije Jesen u Lici, jasno se navode donatori i sponzori. Među njima nije Lučka uprava Senj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.