Župan Boban i ministrica Obuljen Koržinek razgovarali o planu upravljanja Salonom

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u četvrtak su na sastanku u Splitu razgovarali o Saloni i istaknuli da je nužno što prije dovršiti plan upravljanja tim antičkim arheološkim lokalitetom, priopćeno je iz Županije.

"Cilj je što prije dovršiti plan upravljanja Salonom jer se njegovo donošenje usporilo zbog pandemije", rekla je ministrica Obuljen Koržinek. Istaknula je da se očekuju rezultati prijave na natječaj za prezentaciju lokaliteta.

"Utvrdit ćemo i precizni hodogram za daljnja istraživanja", najavila je ministrica.

Župan Boban je istaknuo da je primarno dovršiti plan upravljanja za Salonu

"Dotaknuli smo se i nekih drugih lokaliteta. Rižinice su privedene svrsi, a ministricu sam zamolio da na jednom od sljedećih sastanaka razmatramo krunidbenu baziliku kralja Zvonimira, koju nazivam svojevrsnim oltarom domovine hrvatskoga naroda. Razgovarali smo i o nekim novim lokalitetima koji su se pojavili na području Bugareva, gdje su pronađena vrlo značajna arheološka nalazišta", rekao je župan Boban.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević izrazio je zadovoljstvo što je Splitsko-dalmatinska županija s Ministarstvom kulture i medija bila nositelj sastanka. "Znamo da je Salona najznačajniji antički lokalitet u Hrvatskoj, a i šire. Shodno tome je potrebno sudjelovanje svih relevantnih dionika, kako bi se Salona adekvatno zaštitila i prezentirala", rekao je gradonačelnik Ninčević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.