Zračne snage ove godine sudjelovale u gašenju 112 požara

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

GLAVNI vatrogasni zapovjednik i ministar obrane donijeli su odluku o prijevremenom završetku protupožarne sezone zbog vremenskih prilika duž cijelog priobalja, a ističe se da su zračne snage u ovoj sezoni sudjelovale u gašenju 112 požara.

Protupožarna sezona 2022. bila je zahtjevna i po intenzitetu i po broju požara, kojih je bilo više nego u proteklim protupožarnim sezonama, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Zahtjevna protupožarna sezona

Glavni vatrogasni zapovjednik i ministar obrane donijeli su odluku o prijevremenom završetku "glavnog napora požarne opasnosti zbog trenutne situacije vezane uz klimatske značajke i vremenske prilike duž cijelog priobalja, a koje uključuju duže razdoblje sa značajnijim padalinama te malu opasnost od izbijanja požara na otvorenom prostoru", ističe se u obavijesti i dodaje da je ta odluka stupila na snagu 16. rujna, čime je za ovu sezonu prestao rad Operativnoga vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, koje je počelo raditi 13. lipnja.

Protupožarna sezona 2022. bila je zahtjevna i po intenzitetu i po broju požara, kojih je bilo više nego u proteklim protupožarnim sezonama, a zahvaljujući angažmanu zračnih i kopnenih snaga, požari su brzo uočeni i stavljeni pod kontrolu, ocjenjuje se.

Tako je najveći angažman Oružanih snaga RH bio na požarima u Zatonu i na Dinari u Šibensko-kninskoj županiji te na požaru Slano - Majkovi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Riječ je o požarima koji su se gasili po nekoliko dana, a u odnosu prema proteklim protupožarnim sezonama, povećan je angažman zračnih snaga u Istarskoj županiji: prijašnjih godina jedan do dva puta, ove godine 13 puta.

Zračne snage sudjelovale u gašenju 112 požara

Od početka druge faze protupožarne sezone 13. lipnja do 16. rujna 2022. zračne kopnene snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga sudjelovale su u gašenju 112 požara, i to: 33 požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 27 u Zadarskoj županiji, 24 u Šibensko-kninskoj županiji, 13 u Istarskoj županiji, sedam u Ličko-senjskoj županiji, pet u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dva požara u Primorsko-goranskoj županiji i jedan požar u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na tim su zadaćama izvedena 5983 leta i ostvaren je oko 891 sat naleta te je izbačeno 30.010 tona vode.

U 2022. godini zaprimljen je 291 zahtjev Hrvatske vatrogasne zajednice, a na spomenutim zadaćama izvedeno je oko 6600 letova, ostvareno 996 sati naleta i izbačeno 32.714 tona vode, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.