Zračne snage gase već stoti požar ove godine: Jučerašnji dan najgori u ovoj sezoni

Foto: Hina

PROTUPOŽARNE zračne snage iz vojarne Zemunik danas od 6 sati sudjeluju u gašenju stotog ovogodišnjeg požara. U akciji sudjeluje ukupno pet protupožarnih aviona, javljaju iz MORH-a.

Na požarištu Danilo kod Šibenika angažirana su dva Canadaira i tri Airtractora. Nakon dva sata gašenja ovog požara, dva Canadaira su pokušala djelovati  na požarištu Biokovo, no zbog snažnih udara vjetra i turbulencija morali su se vratiti na požarište Danilo.

Ovo je treći dan zaredom da su zračne snage angažirane na požarištima kod Šibenika, a tijekom jučerašnjeg dana zračne snage su na sedam požarišta, pet u Šibensko-kninskoj i dva u Zadarskoj županiji, djelovale 40 sati, pri čemu su izbacili više od 400 vodenih bombi.

Jučerašnji dan bio je i ujedno dan sa najvećim brojem požara u jednom danu na kojima su angažirane zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković rekao je kako je jučerašnji požar u Mučićima-Brodarici bio ujedno i najveći ovogodišnji požar.

"Na ovom požarištu sa sedam protupožarnih aviona utrošeno je oko 30 sati rada na gašenju i saniranju požarišta, a izbačeno je više od 300 vodenih bombi. Najvažnije je bilo zaustaviti požar kako se ne bi približio kućama i u tome smo uspjeli tako da je do mraka požar stavljen pod nadzor i dežurstvo zemaljskih snaga. No jutros je eskadrila bila u pogonu već od 04,00 sata zbog odlaska na novi požar u Danilu, a za požar na Biokovu čekamo smirivanje vremena kako bi i tamo uputili zračne snage", rekao je pukovnik Turković.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 20. lipnja, zračne snage iz Zemunika sudjelovale su u gašenju 100 požara (31 u Šibensko-kninskoj, 29 u Splitsko-dalmatinskoj, 22 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, dva u Istarskoj i jednoga u Primorsko-goranskoj županiji).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.