Znanstvenik s Oxforda: Ideja novog lockdowna temelji se na lažnim podacima

Screenshot: YouTube/This Morning

"KRIVULJE koje prikazuju broj infekcija i prijema u bolnice već se izravnavaju, a grafikoni koje je vlada koristila kako bi opravdala drugi lockdown su dokazano netočni", rekao je jučer stručnjak s Oxforda.

Liječnik Carl Heneghan, voditelj oxfordskog Centra za medicinu utemeljenu na dokazima (engl. Centre for Evidence-Based Medicine, CEBM) ponovno je kritizirao procjene kojima se koriste Boris Johnson i njegovi znanstveni savjetnici, piše Daily Mail.

Kazao je kako je jedna od tih procjena pokazala da bi do prosinca moglo biti 4000 smrtnih slučajeva dnevno, što je "matematički netočno i nije se smjelo koristiti".

Različita mišljenja stručnjaka

Heneghan je na stranici CEBM-a napisao kako je model PHE/Cambridgea za ovo razdoblje predvidio oko 1000 dnevnih smrti, a da smrtnost u stvarnosti iznosi oko 200 umrlih dnevno, što već sada pokazuje da su procjene za dalju budućnost također netočne.

Britanski epidemiolog Neil Ferguson sa sveučilišta Imperial College London odgovorio je na Heneghanove kritike rekavši da je navedeni model prikazivao brojke za najgori mogući scenarij, a da sadašnji trendovi pokazuju da će u drugom valu broj hospitaliziranih i umrlih biti veći nego u prvom.

Ferguson smatra da do velikog broja umrlih u drugom valu može doći ako stopa reprodukcije (R) i dalje ostane iznad 1, što bi lockdown trebao smanjiti. Ako zbog mjera lockdowna R padne ispod 1, mala je vjerojatnost da će Velika Britanija imati 67.000 "viška umrlih", kao što je to bio slučaj na proljeće.

Stopa reprodukcije (bazični reproduktivni broj, R) pokazuje koliko zdravih osoba može zaraziti jedna zaražena osoba tijekom svoje bolesti. Trenutna stopa reprodukcije u Velikoj Britaniji je oko 1,2.

Stanje u bolnicama

Broj umrlih i hospitaliziranih na neki određeni datum nije jasan pokazatelj budućih trendova, što pokazuje i analiza Financial Timesa (FT). FT piše kako je prošloga četvrtka broj hospitaliziranih s covidom-19 u Engleskoj iznosio 1345, što je više nego 23. ožujka kada je Johnson proglasio prvi lockdown. Tada je bilo 1128 hospitaliziranih.

No broj hospitalizacija je krajem ožujka naglo rastao te se znao udvostručiti u tjedan dana, što nije bio slučaj u listopadu kada su brojke hospitalizacija rasle, ali ne tolikom brzinom.

FT također navodi kako se bolničko osoblje tijekom prvog vala držalo stroge trijaže i primalo samo najranjivije skupine, što za sada još uvijek nije slučaj. Dodaje kako i stopa smrtnosti na proljeće nije imala isti trend kao danas. Na vrhuncu prvog vala, nacionalni "višak umrlih" bio je dvostruko veći od broja potvrđenih smrti od covida-19, dok su sada te brojke otprilike izjednačene.

"Početkom rujna ćemo imati prvi dan bez ijednog smrtnog slučaja"

Treba spomenuti kako je Heneghan bio optimističan i krajem kolovoza, unatoč tadašnjem porastu stope R, kada je u intervjuu za The Morning rekao kako smatra da je sada "sve gotovo i da se možemo vratiti u normalu".

"Sada vidimo toliko malo smrtnih slučajeva da u normalnoj situaciji ne bismo ni znali da cirkulira neki virus. Gripa i upala pluća trenutno ubijaju šest puta više ljudi", kazao je tada Heneghan i predvidio da ćemo početkom rujna vidjeti prvi dan bez ijednog smrtnog slučaja od koronavirusa.

Krajem kolovoza je u Britaniji dnevno od koronavirusa umiralo desetak ljudi, dok je sredinom rujna ta brojka postala dvostruko veća. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.