Misteriozna drevna lubanja s čudnim metalnim implantatom zbunjuje stručnjake

Osteološki muzej, Oklahoma City

ZNANSTVENICI još uvijek ne znaju koje je pravo podrijetlo izdužene lubanje u koju je ugrađen metalni implantat. Naime, ne znaju radi li se o najranijem primjeru drevnog kirurškog implantata u Peruu ili o modernoj krivotvorini.

To što lubanja, donirana Muzeju osteologije u Oklahoma Cityju, ima izduženi oblik, nije nešto neobično jer su Peruanci u antičko doba znali stiskati dječje glave trakama tijekom njihova razvoja kako bi postigli tu formu. Međutim, ono što je čudno jest njen metalni implantat koji bi, ako je autentičan, mogao biti jedinstven nalaz iz drevnog andskog svijeta.

Postupak bušenja lubanje

Uz ugrađen metalni predmet u lubanji se nalazi rupa koja je vjerojatno posljedica postupka trepanacije, odnosno otvaranja lubanje radi rasterećenja mozga pri pokušaju liječenja ozljede ili medicinskog oboljenja, što je bila uobičajena praksa u antičkom svijetu.

Osteološki muzej navodi kako njegovi stručnjaci još uvijek nisu uspjeli provjeriti autentičnost metalnog implantata. Glasnogovornik muzeja rekao je za Live Science da nije provedeno datiranje ugljikom i da specijalizirani arheolozi tek trebaju detaljno analizirati lubanju.

Je li implantat autentičan?

Live Science je razgovarao s nekoliko neovisnih stručnjaka o mogućem podrijetlu lubanje, no njihova se mišljena razlikuju. Neki su skeptični i smatraju da se radi o krivotvorini, dok drugi pretpostavljaju da bi ovo mogao biti primjer drevne medicinske prakse.

"Prilično dvojim da je ovo autentično", rekao je antropolog John Verano sa Sveučilišta Tulane u Louisiani, navodeći da je metalni implantat možda moderna krivotvorina, čak i ako je lubanja legitimna.

"Ukratko, mislim da se radi o pokušaju da lubanja postane vrijedan kolekcionarski predmet. Ovaj metalni implantat mogao je biti umetnut prije mnogo desetljeća, prije nego što ga je dobio muzej ili nabavio donator", rekao je Verano.

Verano je ispitao nekoliko andskih lubanja koje navodno imaju metalne implantate te 2010. objavio istraživanje na tu temu u časopisu Journal of Osteoarchaeology. Tamo navodi primjere lubanja s krivotvorenim metalnim implantatom ili onih kod kojih je nađen metal, ali se radilo o pogrebnoj ponudi, a ne o kirurškom procesu.

"Nikad prije nisam vidjela ništa slično"

Drugi znanstvenici pak smatraju da se radi o stvarnom primjeru drevne medicinske prakse, ali da je prerano to tvrditi sa sigurnošću dok se ne provedu daljnja testiranja.

"Nikad prije nisam vidjela ništa slično. Na temelju fotografija čini se kao da je metalni dio oblikovan prema lubanji", rekla je antropologinja Danielle Kurin sa Sveučilišta California.

"Na temelju prijeloma ova je osoba, koja izgleda kao stariji muškarac, doživjela ogromnu traumu tupim predmetom na desnoj strani glave. Koncentrične linije prijeloma pokazuju znakove zacjeljivanja, što ukazuje na to da je čovjek u pitanju preživio nakon povrede najmanje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci", dodala je Kurin.

"Budući da je metalurška tehnologija u to vrijeme varirala diljem Anda, testiranja na lubanji bi mogla pokazati gdje je taj metal proizveden. Također bi bilo dobro napraviti rendgensku snimku lubanje kako bi se utvrdilo pokriva li komad metala trepanacijski otvor i/ili otvoreni prijelom lubanje. Postoji nekoliko slučajeva prošlih otkrića gdje je nakon trepanacije u izrezanu rupu stavljen komad ljudske kosti", dodala je.

Kurin je u članku u časopisu American Journal of Physical Anthropology iz 2013. godine pisala o slučaju osobe koja je živjela u Peruu prije otprilike 800 godina i koja je nosila pripijenu kapu s metalnim dijelom kao kacigu koja štiti područje izbušeno trepanacijom.

Osteološki muzej nije za sada naveo kada će provesti detaljna istraživanja na lubanji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.