Ženu silovao član obitelji. U Hrvatskoj joj nisu željeli napraviti pobačaj

Ilustracija: 123rf

U HRVATSKOJ je pobačaj zakonski moguće napraviti do 10. tjedna trudnoće.

No sve je veći pritisak raznih udruga i skupina građana povezanih s Katoličkom crkvom koje bi pravo žena na pobačaj potpuno ukinule.

Dosta se priča i o prizivu savjesti na što se pozivaju brojni ginekolozi, ali ne samo oni.

O tome koliko je konzervativno postalo hrvatsko društvo svjedoče i slučajevi u kojima ginekolozi odbijaju prekid trudnoće čak i ženama žrtvama spolnog nasilja iako zakon u takvim slučajevima dozvoljava pobačaj i nakon 10. tjedna trudnoće.

U Društvu SOS telefon nedavno su pomagali djevojci iz Hrvatske koju je silovao uži član obitelji.

"U Hrvatskoj nisu željeli napraviti pobačaj. Rekli su joj da bi se, ukoliko bi napravila pobačaj, radilo o poništenju materijalnih dokaza, tako da se organizacija iz Hrvatske kojoj se ta djevojka obratila za pomoć obratila nama te smo zatim zatražili mogućnosti u Sloveniji", kaže Maja Plaz, predsjednica Društva SOS telefon u razgovoru za RTL.

Od 322 ginekologa zaposlena u hrvatskim bolnicama, 186 ih je uložilo priziv savjesti. U pet bolnica su baš svi ginekolozi uložili priziv savjesti.

Usporedbe radi, i u Sloveniji je moguć priziv savjesti, ali od 296 ginekologa, prema podacima Liječničke komore, to pravo ostvaruje samo njih 10.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.