Ženi u Srebrenici pobili obitelj pa u dvorištu digli crkvu. Moraju je srušiti

Foto: Arhiv Klix.ba

EUROPSKI sud za ljudska prava danas je donio presudu kojom se nalaže da BiH mora ukloniti pravoslavnu crkvu iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, javlja portal Klix.ba.

Naime, Srpska pravoslavna crkvena općina izgradila je crkvu na imovinu u vlasništvu obitelji Fate Orlović koja ju je u periodu od 1992. do 1995. godine bila primorana napustiti.

Morali pobjeći zbog rata pa im je oduzeta imovina i na noj izgrađena crkva

Imovina je pripadala suprugu Fate Orlović i njegovom bratu, a sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada. Izuzeta je u korist Crkvene općine Drinjača te je tijekom 1998. godine tu izgrađena crkva. Podnositelji tužbe nikada nisu bili obaviješteni o postupku eksproprijacije.

Tužbu je podnijelo 14 članova iste obitelji koji su rođeni u periodu između 1942. i 1982. godine i žive u Konjević Polju i Srebreniku. Suprug prve podnositeljice Fate Orlović i više od 20 drugih članova obitelji ubijeni su u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Europski sud odlučio da se crkva mora ukloniti

Europski sud za ljudska prava jednoglasno je odlučio da je došlo do povrede člana 1 Protokola 1 (zaštita imovine) uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Sud je utvrdio da je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja tužbe, a za koji vlasti nisu ponudile nikakvo opravdanje. To je imalo za posljedicu ozbiljno narušavanje prava na imovinu.

Sud je također utvrdio, sa šest glasova naspram jednog, na osnovu člana 46. (obaveznost i izvršenje presuda) da tužena država treba osigurati izvršenje dvije odluke koje su donesene u korist podnositelja tužbe, a naročito da osigura uklanjanje crkve s njihove imovine, najkasnije u roku od tri mjeseca nakon što ova presuda postane konačna.

U cilju implementacije Aneksa 7 Daytonskog sporazuma, koji garantira pravo na slobodan povratak izbjeglica u njihove domove i pravo na povrat imovine, Republika Srpska (jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine) je 1998. godine donijela Zakon o prestanku primjene Zakona o korištenju napuštene imovine.

Nakon godina bezuspješnih pravnih bitki Europski sud je konačno presudio

Podnositelji tužbe su pokrenuli postupak za povrat predmetne imovine u skladu s ovim zakonom.

Odlukom Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica (CRPC) iz 1999. godine, a nakon toga i odlukom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica iz 2001. godine utvrđeno je njihovo pravo na potpuni povrat imovine. Imovina je potom vraćena podnositeljima, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva. Narednih godina podnositelji su bezuspješno tražili potpuni povrat imovine sve do današnje odluke Europskog suda za ljudska prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.