Žene koje rade sa žrtvama nasilja: Borasa treba smijeniti uz jasnu poruku

Foto: Hina

REKTORU Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu prijeti smjena zbog niza afera na tom sveučilištu, a jedna od zasigurno najvećih je seksualno uznemiravanje studentica i rektorova neučinkovitost po tom pitanju, što je otkrio Telegram. Premda je Boras imao potpisanu izjavu nekadašnje studentice Filozofskog fakulteta da ju je jedan profesor nasilno poljubio i premda je za tu izjavu znao cijeli odsjek na kojemu je dotični profesor zaposlen te usprkos njihovom protivljenju, Boras je dotičnog profesora nagradio počasnim zvanjem profesora emeritusa. Telegramu su se kasnije javile studentice koje su istog profesora optužile za seksualno uznemiravanje.

Pitali smo žene koje se bave zaštitom žrtava seksualnog nasilja što bi Borasova smjena značila za studentice i studente koji su žrtve takve vrste nasilja na fakultetima.

Mamula: Boras je trebao izjaviti tri ključne poruke studenticama

Maja Mamula, osnivačica i voditeljica Ženske sobe, centra za žrtve seksualnog nasilja, u razgovoru za Index rekla je da o Borasu nema nikakvo lijepo mišljenje, no da u ovoj situaciji nije ključan samo on.

"On je kao rektor napravio grešku, odmah nakon saznanja o zlostavljanju trebao je izjaviti tri ključne poruke studenticama: 'Vjerujem vam, niste same i učinit ćemo sve što je u našoj moći da situaciju popravimo.' To je bilo ključno da se napravi i pomogne žrtvama. On ima krimen iza sebe, no ono što je ključno je da taj problem nije samo problem jednog čovjeka. Da se stvari promijene, nužno je da svaki fakultet i svako sveučilište postane zona slobodna od seksualnog nasilja, da se stavi naljepnica koja to poručuje na sve zgrade fakulteta, da se svim studentima na prvoj godini održi predavanje s jasnim informacijama što je seksualno uznemiravanje, kome se obratiti, da isto predavanje prođu i zaposlenici fakulteta", kazala je Mamula za Index.

Mamula posebno ističe kako bi osoba kojoj se prijavljuju nasilnici trebala biti obrazovana, empatična i senzibilizirana.

"Jer na kraju krajeva, nakon smjene Borasa opet možemo dobiti patrijarhalnog muškarca. Ovo je jako kompleksan problem, zataškavanje nasilja ne može provoditi jedna osoba, a da iza sebe nema cijeli establišment. Ako dođe do Borasove smjene, trebalo bi se jasno poručiti da snosi odgovornost i zbog zataškavanja nasilja, no iskreno ne vjerujem da bi smjena išla radi toga", kazala nam je Maja Mamula.

Za kraj je poručila kako je potreban čitav niz promjena na zagrebačkom Sveučilištu ako želimo zaustaviti seksualno uznemiravanje.

Jelena Veljača: Ako se Borasa smijeni tiho i nejasno zašto, onda bi ta smjena bila jalov posao

Razgovarali smo i s Jelenom Veljačom, pokretačicom inicijative Spasi me koja pruža podršku žrtvama seksualnog nasilja.

"Ono što bi pomoglo studenticama je jasna poruka o tome da je neprihvatljivo sumnjati u iskaze žrtava koje su seksualno uznemiravane i da je svaka vrsta opravdavanja kolega iz akademskih krugova neprihvatljiva. Potrebna je jasna poruka da je korištenje pozicije moći, pa čak i od strane rektora, za odbacivanje tih optužbi nešto što se neće tolerirati u akademskoj zajednici", rekla je Veljača za Index.

Nadalje navodi kako se, kad pričamo o poziciji moći, tu ubraja i priča o cijepljenju Borasa.

"Patrijarhalne strukture u svim krugovima postavljene su tako da muškarci na pozicijama moći koriste to za neke prečice u životu koje bi im, baš s obzirom na to da predstavljaju institucije, trebale biti nedostupne. Dakle, time što je prebolio koronu i sad nije rizična skupina, a cjepiva ionako nema, trebao je isto odbiti. To su jasne poruke. E sad, da su poslane poruke da se nasilje neće tolerirati, to bi žrtvama dalo snagu da prijave nasilje i da im se vrati povjerenje u institucije. Ako se Borasa smijeni tiho i nejasno zašto, onda bi ta smjena bila jalov posao i poruka studenticama da će se takve stvari poput zataškavanja nasilja i dalje događati. Treba jasno poručiti da se zataškavanje nasilja i potom nagrađivanje profesora koji je seksualno uznemiravao studentice neće tolerirati", rekla nam je Veljača.

Sarnavka: Boras je katastrofa, strašno mi je što su ga svi ti dekani podržavali

Sanja Sarnavka, aktivistica za prava žena koja je godinama radila i skrbila o ženama koje su bile žrtva nasilja, za Index je također prokomentirala situaciju s rektorom Borasom.

"Boras je katastrofa, strašno mi je što su ga svi ti dekani podržavali i pristali na ovaj način rada Sveučilišta te potom bježali od novinara koji su postavljali pitanja o zlostavljanjima. Iskreno, skeptična sam i oko toga koga će idućeg izabrati, kod nas se često događa da dođe još netko gori, no vidjet ćemo. Sve će ovisiti o osobi koja će se kandidirati i u kojem će smjeru to jadno Sveučilište ići dalje. Nadam se da će se nešto promijeniti, kad se nasilnici počnu bojati da će snositi sankcije, tad će i studentice biti spremnije prijaviti nasilje. Trebamo promijeniti kompletnu atmosferu u društvu, no tu smo još daleko", istaknula je Sarnavka.

No jako je dobro, smatra, to što, kako navodi, prvi put u saboru imamo jake žene koje se ne daju ušutkati i koje daju najkvalitetnije rasprave.

"Sandra Benčić je nevjerojatna, ima zaista kvalitetne rasprave, zatim Marijana Puljak, Dalija Orešković. Prvi put imamo neke uzore u saboru i žrtve im se mogu javiti, isto kao i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, no ovo sve ostalo je trulo. Trebalo bi biti da institucije funkcioniraju bez obzira tko bio na vlasti, a ne da moćnici budu uvijek zaštićeni. Pa vidite i ovo s cijepljenjem, baš su se slučajno Boras i žena našli kod zubara pa cijepili. I djeca u vrtiću bi skužila da muljaju", kazala je na kraju Sarnavka.

Zaključna poruka naših sugovornica je da bi se Borasovom smjenom trebalo jasno poručiti da je zataškavanje seksualnog uznemiravanja studentica nedopustivo, kao i da je potrebno da se zlostavljači kazne, a ne da ih se štiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.