Žena slavnog komičara umrla je pišući knjigu o serijskom ubojici. Konačno je uhvaćen

Foto: Getty Images

AMERIČKI komičar Patton Oswalt odao je počast svojoj pokojnoj supruzi Michelle McNamari koja je umrla 2016. dok je pisala knjigu o zloglasnom Ubojici iz Zlatne države (eng. Golden State Killer). U utorak, taj serijski ubojica i silovatelj konačno je uhvaćen.

>> Uhapšen kalifornijski serijski ubojica i silovatelj iz 70-ih godina

''Uspjela si, Michelle. Policajci to nikad neće reći, ali tvoja knjiga pomogla je da se ovaj slučaj zatvori'', poručio je Oswalt u dirljivoj videoobjavi na Instagramu.


Njena knjiga Nestat ću u mraku: Opsesivna potraga jedne žene za Ubojicom iz Zlatne države dovršena je posthumno, uz pomoć istraživačkih novinara Billyja Jensena i Paula Haynesa te tisuća bilješki koje je McNamara ostavila za sobom. Knjiga je objavljena u veljači, gotovo dvije godine nakon što je ova autorica umrla u snu, od posljedica kombinacije lijekova za bolove i smirenje te nedijagnosticiranog srčanog poremećaja.

Ubojica uhvaćen nakon 40 godina

A dva mjeseca nakon što je knjiga objavljena, policija u Kaliforniji priopćila je da je uhitila 72-godišnjeg bivšeg policajca, za kojeg vjeruju da je upravo dotični Ubojica iz Zlatne države. Iako je zasad optužen za osam ubojstava, sumnjiči ga se za ukupno 12 ubojstava, 51 silovanje i više od 120 provala.

Iako je policijski šerif Sacramenta Scott Jones na izravno pitanje novinara porekao da su informacije iz knjige dovele do otkrića i hvatanja serijskog ubojice, priznao je da je knjiga, koja je prodana u više od 150 tisuća primjeraka, ''održala interes i potakla dojave''. Međutim, McNamarin udovac ne slaže se s time, kao ni mnogi njegovi i njeni obožavatelji.


Oswalt: Policija nikad neće priznati zasluge piscu ili novinaru

''Jest (njena knjiga jest pomogla), ali Michelle McNamaru nije bilo briga za vlastitu slavu. Bilo ju je briga da Ubojica iz Zlatne države završi iza rešetaka i da žrtve dobiju nekakvo olakšanje. Ona je bila Marge Gunderson iz Farga, ne Chilton iz Kad jaganjci utihnu'', komentirao je Oswalt na Twitteru. U sljedećem tweetu je dodao zašto misli da joj policija ne želi priznati zasluge: ''Isto tako, policajci neće NIKAD i NISU NIKAD priznali zaslugu piscu ili novinaru za pomoć u rješavanju slučaja. Ali svaki put kad su rekli Ubojica iz Zlatne države, odali su počast radu Michelle McNamare i knjizi Nestat ću u mraku.''

 

 



Naime, upravo je McNamara smislila nadimak za ovog serijskog ubojicu, koji je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća sijao teror u Sacramentu, San Franciscu i diljem Zlatne države, što je nadimak za Kaliforniju. Provaljivao je u kuće te vezao, silovao i ponekad ubijao žene i djevojke, čak i djevojčice koje bi u njima zatekao. Njegove žrtve imale su između 12 i 41 godinu. Prvi zločin izveo je 1976., a zadnji 1986.

Ali policija ga nikad nije uspjela uhvatiti i slučaj je završio u ladici više od 30 godina, sve do ove godine. Policija kaže da je ubojicu uhvatila zahvaljujući DNK koju je ''ostavio'' iza sebe. Tajanstveni ubojica je s vremenom dobio i druge nadimke kao što su Silovatelj iz Istočnog područja, Originalni noćni vrebač i Ubojica s dijamantnim čvorom.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.