Žena koju Haag želi uhititi uz Putina hvalila se da je "posvojila" dijete iz Ukrajine

Foto: Profimedia

MEĐUNARODNI kazneni sud u Haagu izdao je danas nalog za uhićenje Vladimira Putina.

Haški sud izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju. Međunarodni kazneni sud (ICC), osim za Putina, izdao je nalog i za uhićenje njegove povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove, pod istim optužbama za nezakonite deportacije ukrajinske djece. 

Tko je Putinova povjerenica?

Lvova-Belova, koju se u ruskim medijima naziva Majkom Rusijom, radi kao povjerenica za prava djece u Rusiji, a na tu poziciju imenovao ju je Putin 2021. godine. Nedavno je dospjela na medijske naslovnice kada je na svom Telegram kanalu podijelila informaciju da pomaže u povezivanju ukrajinske djece s ruskim roditeljima koji se nadaju da će ih posvojiti. 

U proljeće 2022. Lvova-Belova posvojila je ukrajinskog tinejdžera iz Mariupolja koji su u ratu uništili Rusi. "Kad smo ih doveli u Rusiju da se malo oporave, počela je priča da su negativno govorili o Putinu, govorili svakakve ružne stvari, pjevali ukrajinsku himnu i sve to. Tako da... Da, postoji ta vrsta negativnosti, možda u početku, ali onda se pretvori u ljubav prema Rusiji", rekla je Lvova-Belova, prenosi BBC. 

CNN je u veljači izvijestio da je Lvova-Belova opetovano posjećivala teritorije pod ruskom okupacijom u Ukrajini i brinula se da ukrajinska djeca budu deportirana u Rusiju, gdje ih potom posvajaju ruske obitelji. Putin joj je dao dopuštenje za poduzimanje dodatnih mjera za povratak djece bez roditeljske skrbi na ruskim nezakonito pripojenim ukrajinskim teritorijima, uključujući regije Zaporižju, Herson, Luhansk i Donjeck. 

Lvova-Belova na svom Telegram kanalu često dijeli fotografije i snimke djece koja naizgled uživaju u svojim novim obiteljima.

Haški sud: Postoje razumni razlozi za vjerovanje da je svjesno počinila ove zločine

Međutim, Međunarodni kazneni sud (ICC) presudio je da su njene namjere mračnije nego što se čine kroz objave na društvenim mrežama. Optužena je za nezakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju. 

Haški sud je objavio priopćenje u kojem se navodi da su zločini počinjeni na teritoriju Ukrajine, počevši od 24. veljače 2022., kada je Rusija započela svoju tzv. "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini. 

"Postoje razumni razlozi za vjerovanje da Lvova-Belova snosi individualnu kaznenu odgovornost za gore navedene zločine jer je djela počinila izravno, zajedno s drugima i/ili preko drugih", stoji u priopćenju Haškog suda.

Putin se suočava sa sličnim optužbama, a za ruskim predsjednikom je izdan nalog za uhićenje zbog navodnog počinjenja nezakonite deportacije djece i nezakonitog prebacivanja djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

"Sada znam kako je biti majka posvojenog djeteta iz Donbasa"

Vjeruje se da je Putinova povjerenica za djecu dosad posvojila 22 djeteta, a u veljači ove godine dala je izjavu za ruske medije povodom posvajanja 15-godišnjaka.

"Sada znam kako je biti majka posvojenog djeteta iz Donbasa. Teško je, ali definitivno volimo jedno drugo. Mislim da zajedno možemo proći kroz sve", rekla je Maria Lvova-Belova u razgovoru s Putinom, prenijeli su tamošnji mediji. 

Lvova-Belova, koja je pod zapadnim sankcijama zbog podrške ruske invazije na Ukrajinu, tada je rekla da je tog 15-godišnjaka iz Donbasa posvojila zahvaljujući pomoći Vladimira Putina.

Najmanje šest tisuća ukrajinske djece deportirano je iz okupiranih teritorija u Rusiju, objavila je jedna američka studija, a sve pod vodstvom Lvove-Belove.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.