Zemlja zove Banske dvore: "Hoće li Hrvatska biti zemlja turizma ili zabrana?"

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik grada Pule, Boris Miletić, pojedini gradonačelnici i načelnici gradova i općina Istarske županije te predstavnik Udruženja obrtnika danas su u 12 sati na pulskom Forumu održali konferenciju za novinare povodom problema rada, odnosno ne mogućnosti rada nedjeljom pod krilaticom - "Hoće li Hrvatska biti zemlja turizma ili zabrana?".

Jakovčić je, naime, pokrenuo inicijativu da se donese odluka, odnosno uredba kojom bi se dozvolio rad trgovinama i prodavaonicama nedjeljom i blagdanom, piše regional Express. Kazao je kako će pad prometa od 15 posto koji trenutno bilježe trgovački obrti uskoro osjetiti i do 20 posto, a "sve zbog apsurdne odluke Vlade RH,  što će utjecati na proračun, na plaće i na građane".

Autogol

Stoga traži da se donese odluka da općine i gradovi do 1. studenog sami odlučuju da li će trgovine biti otvorene te da se te odluke prepuste gradovima i općinama. Odluku očekuju već ovaj tjedan.

"Turisti se vabe na Jadran, a kada dođu,  dočekaju ih zatvorena vrata. To je apsurd", kazao je Jakovčić, dodajući da ova sezona neće biti kao prošla, unatoč svim naporima da se spasi od krize. Izglasavanje zabrane rada nedjeljom u ovakvim okolnostima za turizam nazvao je čistim "autogolom".

"Turisti ne razumiju zašto ne mogu kupovati"

Boris Miletić je kazao kako se mora omogućiti trgovinama i poduzetnicima pravo na rad nedjeljom, jer onome tko želi raditi to mu se treba i omogućiti. Naveo je i kako turisti koji dođu na odmor ne mogu razumjeti zašto ne mogu kupovati nedjeljom.

"Unaprijed im se govori kako nedjeljom ništa ne radi, stoga se oni moraju opskrbiti kod kuće. Dolazi do toga da umjesto da eure potroše ovdje, oni ih potroše kod kuće", kaže Miletić dodajući da je odluka Vlade o zabrani rada nedjeljom nerazumna kao i zabrana pušenja te odluka od nula promila za alkohol, jer se time nije smanjio broj nesreća u prometu.

Dajte izbor obrtnicima!

Istovremeno, Hrvatska obrtnička komora najavljuje pokretanje nacionalne peticije za izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a izmjenama bi se omogućio izbor ugostiteljskim objektima do 50 metara četvornih da sami izaberu žele li biti pušački ili nepušački objekti. Radi se, naime, o prijedlogu Ceha ugostitelja koji je usvojio Upravni odbor HOK-a.

Za one koji su površinom veći od 50 kvadrata, predlažu da se osigura 30 posto ukupne površine za pušače, a ta bi površina trebala biti izolirana od ostatka objekta. Traže i da se minimalne tehničke uvjete za prostorije za pušenje definira posebnim propisima u vidu pravilnika, a ne zakonom, navodi HOK u današnjem priopćenju.

Time će se, nadaju, spriječiti zatvaranje ugostiteljskih objekata i gubitak radnih mjesta. Peticija će se potpisivati od 15. do 30. lipnja u ugostiteljskim objektima i u prostorijama udruženja obrtnika te područnim obrtničkim komorama. Namijenjena je vlasnicima lokala, kao i gostima i svima ostalima koji podržavaju zahtjeve Ceha. Organizirat će se i jednodnevno javno potpisivanje peticije i to na glavnim gradskim trgovima ili drugim prometnim mjestima diljem Hrvatske u srijedu, 17. lipnja s početkom u 11 sati, navodi HOK.

C.D.
Foto: Srećko Niketić, Goran Mehkek (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.