Zelenskij: Zar sve ovo što nam Rusi rade nije dovoljno za embargo na njihovu naftu?

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je večeras da ukrajinske trupe ponovno zauzimaju teritorij oko glavnog grada i potiskuju rusku vojsku. Naši branitelji napreduju u regiji Kijev, vraćajući kontrolu nad ukrajinskim teritorijem", rekao je.

"Irpin je oslobođen"

Pohvalio je i vraćanje Irpina pod kontrolu Ukrajine. "Irpin je oslobođen. Bravo! Zahvalan sam svima koji su radili na ovom rezultatu. Okupatori su odgurnuti od Irpina. Odgurnuti od Kijeva. Međutim, prerano je govoriti o sigurnosti u ovom dijelu naše regije. Borbe se nastavljaju."

 

Zelenskij je rekao da ruske trupe i dalje kontroliraju područje sjeverno od Kijeva i da će nastaviti s napadima iako su "stotine i stotine jedinica spaljene i uništene neprijateljske opreme" razasute tim područjem.

"Rusi ne dopuštaju evakuaciju Mariupolja"

Do sada je u ratu poginulo 143 djece, rekao je i dodao da je Mariupolj i dalje pod opsadom. "Ruske trupe nisu dopuštale da se danas organizira nikakav humanitarni koridor, nisu dopuštale prekid vatre", rekao je.

Kaže i da se s Borisom Johnsonom dogovorio da će Velika Britanija poslati novu vojnu pomoć i pojačati sankcije protiv Rusije.

Zelenskij je oštro kritizirao "pasivnu" prirodu nekih sankcija i rekao da svijet ne može čekati da Rusija reagira na njih. Rekao je da bi snažne preventivne sankcije, da su ih svjetske sile usvojile ranije, mogle su spriječiti invaziju.

"Zar sve ovo nije dovoljno za naftni embargo?"

"Rat širokih razmjera je počeo. Čujemo mnogo najava i upozorenja da će se navodno uvesti strože sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Europi, ako Rusija upotrijebi kemijsko oružje. Jednostavno nemam riječi. Mi, ljudi koji smo živi, ​​moramo čekati. Zar sve što je ruska vojska do sada učinila ne jamči naftni embargo? Zar fosforne bombe to ne jamče? Granatirano postrojenje za proizvodnju kemikalija ili granatirana nuklearna elektrana to ne jamči?" rekao je Zelenskij.

Kaže da se ovog tjedna planira obratiti parlamentima nekoliko zemalja kako bi ih pozvao da Ukrajini dostave više oružja. “Ukrajinci ne bi trebali umrijeti samo zato što netko ne može pronaći dovoljno hrabrosti poslati potrebno oružje."

"Strah te uvijek čini sudionikom", rekao je Zelenskij.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.