Zbog ratnog zločina u Vukovaru Dušan Zinajić osuđen na četiri godine zatvora

VUKOVARAC Dušan Zinajić nepravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora jer je 20. studenog 1991. godine kao pripadnik paravojnih srpskih postrojbi na Borovoj cesti pucao u zarobljenog civila Tomislava Kovačića.

Srećom, vukovarski liječnik je u trenutku kada je Zinajić pucao dok je ležao na podu, pomaknuo glavu te ga je metak samo okrznuo. Sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski na izricanju presude rekao je kako se tijekom suđenja neosporno utvrdilo da je Zinajić taj ratni zločin protiv civila i počinio. Iskazi desetak svjedoka tu priču i potvrđuju.

Pod utjecajem alkohola kada je zapucao na Kovačića

Tijekom suđenja Zinajić je tvrdio kako nije bio na pucao u Kovačića na tom mjestu u Borovu naselju gdje su vojnici JNA i paravojne postrojbe držali zarobljenih stotinjak vukovarskih civila. Tijekom suđenja njemu je vještačena i smanjena ubrojivost jer je u trenutku pucanja bio pod utjecajem alkohola.

Obrani kod sudskog vijeća nije uspjela proći teza kako ratnog zločina nema jer su i Zinajić i Kovačić srpske nacionalnosti. Sud smatra kako to nije bitno jer je osuđeni tijekom okupacije grada pucao u civila. Na izricanju presude bio je i oštećeni Kovačić.

I.Kri.
Foto: Damir Glibušić/Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.