Zbog prevare uhićeno devet ljudi, uzimali su robu, preprodavali i zadržali stotine tisuća kuna

Ilustracija: 123rf

DOVRŠENOM istragom devet hrvatskih državljana starosti od 30 do 52 godine sumnja se da su se navedene osobe u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine organizirale u zločinačko udruženje na području Vinkovaca, Osijeka i Zagreba s ciljem počinjenja više kaznenih djela kojima su namjeravali pribaviti protupravnu imovinsku korist.

Policajci Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su u suradnji s policajcima Policijske uprave osječko-baranjske i vukovarsko-srijemske, a u koordinaciji s USKOK-om, dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje kodnog naziva KRUG II. 

Jučer je provedena akcija s ciljem uhićenja i privođenja više hrvatskih državljana za koje je utvrđena osnovana sumnja da su se udružili u zločinačko udruženje s ciljem počinjenja kaznenih djela na štetu imovine više pravnih osoba s područja RH i pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe ili druge.

Tereti ih se za prevaru

"Dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad devet hrvatskih državljana starosti od 30 do 52 godine osnovano se sumnja da su se navedene osobe u razdoblju od siječnja do lipnja 2018. godine organizirale u zločinačko udruženje na području Vinkovaca, Osijeka i Zagreba s ciljem počinjenja više kaznenih djela kojima su namjeravali pribaviti protupravnu imovinsku korist. 

Navedena kaznena djela počinili su na način da su 52-godišnjak i 45-godišnjak, više sebi bliskih osoba, među kojima i odgovornu osobu jednog trgovačkog društva iz Vinkovaca, povezali u zločinačko udruženje sa zajedničkim ciljem počinjenja više kaznenih djela prijevara.

Prijavljeni hrvatski državljani tada su kontaktirali veći broj pravnih osoba s područja RH lažno se predstavljajući kao odgovorne osobe trgovačkog društva sa sjedištem u Vinkovcima kojim prilikama su dogovarali poslovnu suradnju, prikrivajući činjenice o fiktivnosti poslovanja društva te koristeći krivotvorenu poslovnu dokumentaciju dovodili u zabludu djelatnike i odgovorne osobe oštećenih društava, koristeći uspostavljeni odnos povjerenja, te od oštećenih društava preuzimali različitu robu koju su potom preprodavali, a novac zadržavali za sebe. Na opisani način oštećena su trgovačka društava na području RH za iznose od više stotina tisuća kuna", priopćio je MUP.

Oštećena trgovačka društva

"Nakon uhićenja i privođenja te provođenja dokaznih radnji pretrage stana i drugih prostorija, svi uhićeni predani su pritvorskom nadzorniku te će biti ispitani u prostorijama USKOK-a u Osijeku.

Protiv osumnjičenih bit će podnesene kaznene prijave za kaznena djela Zločinačko udruženje, Zlouporaba položaja i ovlasti, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave, Prijevare, Pomaganje u činjenju kaznenog djela Prijevare, Poticanje na činjenje kaznenog djela Prijevare i Pokušaj činjenja kaznenog djela Prijevare", dodaje se u priopćenju MUP-a. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.