Zbog novog ruskog zakona kritičari rata u Ukrajini mogli bi ostati bez imovine

Foto: EPA

Kremlj je napravio nacrt zakona kojim će moći zaplijeniti imovinu kritičara rata u Ukrajini koji su osuđeni za "diskreditiranje ruske vojske" ili "traženje međunarodnih sankcija", prenosi Guardian. Nacrt zakona danas je predstavljen u Dumi (ruskom parlamentu). Podržale su ga glavne političke stranke i čini se da će biti usvojen.

Prema zakonu, vlast će moći zaplijeniti novac i imovinu koja se koristi ili je namijenjena za "ilegalne aktivnosti" za koje se vjeruje da ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Također će dopustiit policiji da zaplijeni honorare novinara i istraživača koje se optuži za širenje lažnih informacija o invaziji na Ukrajinu. U zaplijenjenu imovinu mogli bi se uvrstiti i automobili i stanovi.

Vlada ne skriva da ovom mjerom napada protivnike rata. Otkad je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., vlada je plasirala seriju zakona koji kažnjavaju one koji kritiziraju rat ili šire informacije o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

"Bilo je nužno kazniti nitkove, uključujući cijenjene ličnosti, koji podržavaju naciste, ocrnjuju našu državu i vojnike i časnike", izjavio je Vjačeslav Volodin, predsjednik Dume. "Bilo tko tko pokuša uništiti Rusiju, izdaje ju, mora biti kažnjen kako zaslužuje i kompenzirati štetu koju je uzrokovao svojoj državi", dodao je.

Zakon se odnosi i na one koji "podržavaju nacizam" te one koji podržavaju optužnicu međunarodnog suda pravde dignutu protiv Putina. Pravnici su upozorili da će ovakav zakon olakšati kažnjavanje Rusa koji su protiv rata. "Ovi amandmani namijenjeni su za borbu protiv unutarnjeg neprijatelja, onih koji se odupiru ratu, šire svoj stav i pokušavaju uvjeriti druge", rekla je Maria Nemova, pravnica iz udruge za ljudska prava Memorial.

Zakon također dopušta ruskim sudovima da onima koji govore protiv rata, vojske ili šire "lažne informacije" oduzmu javne nagrade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.