Zastupnik Škrlec postaje član etične banke u Hrvatskoj: "Nema naknada i kredita s valutnim klauzulama"

Foto: Davor-Skrlec.eu

PODNESENIM zahtjevom za članstvo u Zadruzi za etično financiranje (ZEF) zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec danas je na konferenciji za medije u svom regionalnom uredu u Splitu podržao rad Zadruge za etično financiranje, osnivačice prve razvojne banke tog tipa u Hrvatskoj, koja 22. travnja na Dan planeta Zemlje obilježava dvije godine postojanja.

Zajedno s direktoricom programa financiranja ZEF-a, Silvanom Vujnović, zastupnik Škrlec predstavio je sve prednosti koje će etičnu banku razlikovati od ostalih banaka, priopćeno je iz ureda Davora Škrleca.

Škrlec: Nema naknada i kredita s valutnim klauzulama

"U etičnim bankama nema troškova korištenja usluga, nema naknada za vođenje računa ili transakcija, nema kredita u valutnim klauzulama, čime se potiče razvoj lokalne ekonomije i vrijednost domaće valute. U bankama koje rade prema tom modelu ljudi su važniji od profita, a projektima se pristupa individualno uzimajući u obzir isključivo one koji, osim financijske održivosti, imaju sveukupan pozitivan učinak na društvo i okoliš. Upravo sam iz tih razloga odlučio uplatiti svoj zadružni ulog i postati članom ZEF-a, odnosno suosnivačem etične banke", pojasnio je Škrlec.

ZEF je članica Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka (FEBEA) koja upravlja s 40 milijardi eura imovine. Etična banka će biti u stopostotnom vlasništvu ZEF-a, što predstavlja uobičajenu praksu u drugim državama članicama Europske unije.

"Pristup financiranju je ljudsko pravo"

"U ZEF-u vjerujemo kako je pristup financiranju ljudsko pravo, a profit mora proizaći iz aktivnosti usmjerenih na dobrobit zajednice i biti ravnomjerno raspodijeljen među svim subjektima koji su pridonijeli njegovom stvaranju. Bez obzira na to kad je tko pristupio banci i bez obzira na visinu uloga, svaki član ima jednako pravo glasa po principu 'jedan član - jedan glas'.", izjavila je Silvana Vujnović, direktorica programa financiranja ZEF-a.

Na osnivačkoj skupštini ZEF-a sudjelovao je 101 suosnivač od pojedinačnih građana do poduzeća, OPG-ova, zadruga, udruga, sindikata, LAG-ova, gradova, općina i drugih pravnih subjekata. Dvije godine kasnije ZEF je višestruko narasla i broji gotovo 400 članova iz cijele Hrvatske, a taj se broj iz dana u dan povećava.

"Postojanje ovakve banke može znatno doprinijeti lokalnom razvoju dalmatinske regije s obzirom na njene potencijale i projekte koje ova banka postavlja kao prioritet. To su prije svega ulaganja u ekološku poljoprivredu i proizvodnju zdrave hrane, održivi turizam, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, te informatizaciju i nove tehnologije kao sastavni dio razvoja mreže pametnih gradova. Svaki građanin, čija ideja ili projekt odgovara navedenim ciljevima ili želi financijski podržati projekte ostalih članova, može postati članom etične banke i tako potaknuti društveno odgovorno poslovanje", zaključio je Škrlec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.