Zastupnica Možemo o izjavi Plenkovića: Nevjerojatno, laž... To je ponižavanje građana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jelena Miloš, novoizabrana saborska zastupnica Možemo, komentirala je na N1 pregovore nakon izbora. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om, koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".

Njegovu izjavu prokomentirala je i Jelena Miloš: "Ta izjava je nevjerojatna, lažna i neuvjerljiva građanima, to je ponižavanje građana. Jedina stranka koja je dobila pravomoćnu presudu za korupciju optužuje druge stranke da su korumpirane. Građani znaju tko je glavni odgovorni za korupciju i čiji su ministri smijenjeni zbog korupcije. To su PR fore koje ne mogu proći i ne znam tko im je smislio tu briljantnu PR foru."

"Mora se maknuti model upravljanja koji provodi HDZ"

"Možemo je stranka koja u Zagrebu upravlja s nula afera i koja je morala promijeniti njihov koruptivni model upravljanja koji su imali na čelu s Milanom Bandićem i HDZ-om", dodala je.

Miloš je istaknula da je HDZ pokazao na koji način upravlja institucijama: "To što su napravili s Ivanom Turudićem je izazvalo brojne prosvjede i najveći prosvjed građana i građani su pokazali da ne žele zemlju u kojoj su institucije porobljene od jedne stranke i da ne žele zemlju u kojoj se bez stranačke iskaznice ne može dobiti posao. HDZ to stalno radi i Hrvatska ne može imati bolju budućnost bez da se makne takav model upravljanja koji provodi HDZ", pojasnila je.

"Pregovori još uvijek traju s obje strane"

Komentirala je i pregovore za sastavljanje većine te optimizam u redovima HDZ-a.

"Do danas nitko nije složio većinu, nitko nije skupio 76 potpisa i pregovori još uvijek traju s obje strane. Domovinski pokret pregovara s HDZ-om i HDZ ističe da su građani otišli udesno i da ih osluškuju. Mislim da hrvatski građani nisu otišli udesno, nego je politika otišla udesno u institucionalnom sustavu. Osim izbornog sustava razlog je i ono što su stranke govorile u predizborno vrijeme i ono što govore u poslijeizbornom vremenu.

Došlo je do nepoštenog odnosa prema biračima Domovinskog pokreta. Govorili su protiv HDZ-a i ni na koji način nisu dali naslutiti da će postizborno ići s HDZ-om te dio birača koji je glasao za Domovinski pokret sigurno nije očekivao ovakav rasplet događaja. Mi smo stranka koja je pokazala što znači imati iskren odnos prema biračima, prije izbora smo rekli s kim idemo, a s kime ne", objasnila je Miloš.

"Nikada nećemo podržati takvu vladu"

Osvrnula se i na to što Možemo nije išao u koaliciju s SDP-om i partnerima.

"Rekli smo da ćemo biti brana prema desnici i da nikada nećemo podržati takvu vladu i sada kada vidimo konture takve vlade u kojima se priča o zahtjevima Domovinskog pokreta, vidi se da smo bili u pravu. Rekli smo da je dobro da se ide u dva bloka i da se uspije dobiti velik broj glasova mladih ljudi. Možemo je imao najveći broj mladih birača od svih drugih stranaka, udvostručili smo broj mandata", rekla je Miloš.

Pročitajte više