Policijski šef koji je uznemiravao policajke je cijelo vrijeme radio. Zašto?

Foto: Milan-Sabic_PIXSELL_FaH

MATKO KLARIĆ, načelnik PGP-a Gruda, proglašen je početkom tjedna na disciplinskom sudu MUP-a u Splitu krivim za uznemiravanje policajki te zbog više povreda službene dužnosti, a kažnjen je prestankom radnog odnosa. Od izricanja ove nepravomoćne presude pa do nalaza Službe za unutarnju kontrolu, koja je utvrdila utemeljenost navoda o uznemiravanju, prošla su oko tri mjeseca, a za to vrijeme Klarić je bio načelnikom postaje te zapovijedao policajkama koje su ga i prijavile.

>> Policijski šef kod Dubrovnika seksualno uznemiravao mlade policajke, nije smijenjen

Diskrecijsko pravo da suspendira Klarića do okončanja postupka imao je njegov šef, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, no on to nije uradio. Upravo zbog toga Sindikat policijskih službenika traži izravnu odgovornost načelnika dubrovačke policije Pavličevića. Istražili smo koliko je utemeljen takav zahtjev i postoje li propusti dubrovačke policije u ovom slučaju.

No, krenimo redom. 

Kako je sve krenulo

Da se u postaji Gruda događa nešto čudno, postalo je jasno u ožujku prošle godine kada je dio javnosti upoznat s bizarnim oglasom za posao koji je raspisao načelnik Klarić. Tada je tražio da se na njegov kat rasporede, citiramo, "djevojke", pri čemu je ta riječ bila napisana podebljanim slovima. Lokalne medijske redakcije su tada dobile anoniman mail u kojem je stajalo kako je riječ o očiglednom primjeru diskriminacije u policiji.

"Zašto samo djevojke, zašto ne mogu udane žene ili muškarci? O kakvim se interesima ovdje radi?" stajalo je u tom mailu. Čini se da je tada sve i krenulo.

Nakon prve prijave nije se ništa dogodilo

Klarić je prvo prijavljen unutarnjoj kontroli, no tada se nije dogodilo ništa. Štoviše, seksističko ponašanje se nastavilo i tijekom ljeta. Nakon toga više policajki podnijelo je opet prijavu protiv Klarića, ali su tada uključili i Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. I tada se pokrenulo.

Najznačajniji dio nalaza Službe unutarnje kontrole odnosio se na navode da se Klarić nedolično ponašao prema službenicama.   

"Neposrednim nadzorom u PGP Gruda i razgovorom isključivo s policijskim službenicama i vježbenicama utvrđeno je da se načelnik PGP Gruda za vrijeme i van službe kao nadređeni rukovoditelj nedolično ponašao prema najmanje četiri policijske službenice i vježbenice koje je pozivao da se sastanu u slobodno vrijeme, govorio im da su lijepe, lijepo građene, da imaju lijepo tijelo što je kod njih istih izazvalo šok, neugodu i strah, a čime je počinio povredu službene dužnosti te je načelniku PU dubrovačko-neretvanske dostavljeno izvješće radi poduzimanja mjeri radnja iz njegove nadležnosti te pokretanje disciplinskog postupka zbog povrede službene dužnosti", stoji u nalazu Službe za unutarnju kontrolu koja je tako potvrdila da je bilo nedoličnog ponašanja načelnika policije.

Nalaz MUP-a: Načelnik mora biti objektivan i nepristran

No, to nije sve. Unutarnji nadzor MUP-a, a ne pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, utvrdio je i diskriminaciju načelnika Klarića prema ženama. Naime, za isti prijestup, koji su počinili policajka i policajac - u smještaj koji im je dodijeljen primili su na nekoliko dana članove obitelji - policajka je kažnjena izbacivanjem, odnosno udaljenjem iz službe, a policajac je prijavljen disciplinskom sudu i ostao je u službi.

Ta Klarićeva odluka je poništena, a policajka je na disciplinskom sudu dobila novčanu kaznu i vraćena je u službu.

"Prilikom nadzora načelniku PU skrenuta je pozornost na nejednako postupanje prilikom donošenja odluke o udaljenju iz službe i da je dužan ubuduće prilikom donošenja rješenja udaljenja iz službe biti objektivan i nepristran jer različito postupanje u sličnim predmetima može dovesti do subjektivne ocjene o nejednakom postupanju pa tako i do osjećaja diskriminacije", stajalo je u nalazu Službe unutarnje kontrole.

Od spornog događaja do presude disciplinskog suda prošla su dva tjedna. Podsjetimo, ovaj posljednji Klarićev slučaj o kojemu smo pisali proteklih dana došao je na red, na tom istom sudu, nakon više od dva i pol mjeseca.

Tražio dvije policajke da čiste samostan

Tu je i slučaj da su policajke osam sati čistile samostan u Pridvorju (mjesto u Općini Konavle). Naime, policajke su se bojale posljedica ako odbiju izvršenje zadaće svog zapovjednika.

Policajke tvrde da ih je zvao šef smjene te im rekao da je načelnik Klarić tražio dvije policajke (ne dva policajca) za čišćenje samostana u Pridvorju te ih pitao "bi li se uputile očistiti 10-ak stolica u samostanu". Dvije policajke nakon konzultacija zaključile su da je najbolje da to prihvate kako ih zapovjednik ne bi "uhvatio na zub". Na kraju su se u samostanu zadržale osam sati čisteći prozore, podove i stolice. Od policajaca nije traženo da čiste samostan.

Na disciplinskom sudu u Splitu posebno su se razmatrali i ovi navodi te je Klarić proglašen krivim iako je obrana inzistirala na tvrdnji da je čišćenje bilo dobrovoljno te da se tijekom čišćenja nitko nije žalio. I nije to bio jedini slučaj diskriminacije prema ženama načelnika Klarića.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izdala je početkom prosinca prošle godine dva rješenja u kojima je tražila kažnjavanje načelnika PGP-a Gruda. U jednom od ta dva slučaja pravobraniteljica je kritizirala i njegova šefa, načelnika PU dubrovačko-neretvanske Pavličevića, koji je, braneći načelnika Klarića, upotrijebio formulaciju "kako bi se izbjegle ovakve i slične pritužbe".

"U očitovanju je sporna konstatacija 'kako bi se izbjegle ovakve i slične pritužbe' koja je neprihvatljiva, odnosno svih propisa RH u europskih propisa kojima je zakonodavac imajući u vidu načelo postizanja stvarne jednakosti među spolovima, osigurao niz jamstava koje žene imaju na raspolaganju, a koje uklanjaju diskriminatorne prepreke vezane za rad", stoji u nalazu pravobraniteljice u kojem se naglašava čuđenje da poslodavac nije izašao u susret jednoj od policajki.

Pravobraniteljica je u ovom slučaju zatražila da se odgovorni u dubrovačkoj policiji dodatno educiraju o propisima Republike Hrvatske te europskim propisima.

Nalaz MUP-a i dva rješenja pravobraniteljice nisu bili dovoljni za suspenziju do okončanja postupka

Nalaz Unutarnje kontrole MUP-a bio je poznat početkom studenog, dva rješenja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova s nizom slučajeva diskriminacije izdana su početkom prosinca, no načelnik Klarić i dalje je bio zapovjednik. Umjesto da načelnika Klarića udalji iz postaje, odnosno suspendira, šef dubrovačke policije odlučio se samo na pokretanje disciplinskog postupka protiv načelnika Klarića. To je učinio 11. studenog.  

>> Šef seksualno uznemiravao policajke, nije smijenjen. Doznali smo čija je to odluka

"Sukladno zakonskim odredbama, diskrecijsko je pravo načelnika policijske uprave odlučiti o udaljenju policijskog službenika iz službe, sukladno čemu je načelnik policijske uprave u konkretnom slučaju donio odluku kako navedenog rukovoditelja neće udaljiti", rekli su nam iz dubrovačke policijske uprave.

Izbjegavanje odluke o suspenziji Klarića nije bila normalna ni uobičajena reakcija

Iz Sindikata policijskih službenika rekli su nam kako odluka da se Klarić ne suspendira nije bila ni uobičajena ni normalna.

"Budući da Sindikat policijskih službenika aktivno sudjeluje u disciplinskim postupcima protiv policijskih službenika i da na samim ročištima aktivno sudjeluje i sam predsjednik Mario Puškarić, možemo konstatirati da nije uobičajeno niti je normalno da nakon ovakvih inkriminacija, koje se stavljaju na teret načelniku PGP-a Gruda, ne bude udaljen iz službe i da se postupak provodi dok je on i dalje rukovoditelj tim istim policijskim službenicima koji su svjedoci i žrtve u postupku", rekli nam iz Sindikata policijskih službenika.

>> MUP istražuje tko dijeli slike policajke koja je prijavila seksualno uznemiravanje

U petak, tri dana prije početka disciplinskog postupka protiv načelnika Klarića, Sindikat je upozorio resorno Ministarstvo da se svjedocima pokušava onemogućiti dolazak na ročište načelniku Klariću tako da im rukovoditelj nije želio osigurati prijevoz na sud u Split gdje se isto održava. Odgovarajući na naš upit, dubrovačka policija je to opovrgnula, tvrdeći da je baš tog dana, u petak, osiguran prijevoz.

Pritisci na svjedoke

Valja naglasiti kako su Index istrage prošlog tjedna objavile priču o načelniku Klariću, da bi nakon toga na Facebooku bila osnovana grupa podrške načelniku Klariću na kojoj je dijeljena fotografija uz ime i prezime policajke koja ga je smijenila. Za sada nije poznato da je itko zbog toga odgovarao. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je kako se sve ispituje.

Isto tako, u nedjelju, dan prije odluke disciplinskog suda u Splitu, ispred sjedišta dubrovačke policije održan je neprijavljeni prosvjed podrške načelniku Klariću. Iz dubrovačke policije tvrdili su da su znali za prosvjed, koji je najavljen dan prije u medijima.

>> Prosvjed podrške policijskom šefu koji je maltretirao žene nije bio prijavljen

"Načelnik policije, gdin. Pavličević, očito ima novo pravilo, bez obzira na to što postoje zakoni koji uređuju područje javnog iskazivanja nezadovoljstva, da svatko u našoj državi ima pravo bez prijave javnog skupa neometano prosvjedovati ispred policijske postaje Villa Palma. Da tu tezu testiramo, probajte vi sutra bez zakonske prijave doći prosvjedovati ispred policijske postaje ili negdje drugo pa da vidimo za koga vrijede pravila lijepe naše države", rekao je o toj temi šef dubrovačkog SDP-a Jadran Barač.

Dubrovačka policija nije napravila ništa da taj neprijavljeni skup i spriječi.

Maknuli ga nakon presude

Klarić je nakon nepravomoćne presude disciplinskog suda u Splitu, tri mjeseca nakon što je MUP utvrdio da su navodi o uznemiravanju utemeljeni, suspendiran, odnosno udaljen iz službe.

>> Policijski šef proglašen krivim za seksualno uznemiravanje žena

"Zbog velikog medijskog interesa, ovim putem želimo izvijestiti javnost da je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, temeljem prvostupanjske, nepravomoćne odluke nadležnog disciplinskog suda, kojom se rukovoditelju Postaje granične policije Gruda zbog više povreda službene dužnosti kao jedinstvena kazna određuje prestanak radnog odnosa, s današnjim danom donio odluku o njegovom udaljenju iz službe, do pravomoćnosti te odluke", stajalo je u priopćenju PU dubrovačko-neretvanske.

>> Dubrovačka policija se oglasila o Matku Klariću, udaljen je iz službe

Iz Sindikata policijskih službenika najavili su da će zbog svega ovog tražiti odgovornost čovjeka koji nije smijenio Klarića, načelnika Ivana Pavličevića. Podsjetimo da je izvješće o Klariću 11. siječnja ove godine dostavljeno i Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku na meritornu državnoodvjetničku odluku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.