Zašto Islamska država nije preuzela odgovornost za teroristički napad u Istanbulu?

Foto: FAH

U TERORISTIČKIM napadima od Bagdada do Bruxellesa, Islamska država primijenila je istu strategiju. Prvo eksplodiraju bombe, zatim eksplodiraju društvene mreže porukom preuzimanja odgovornosti.

Međutim, nakon terorističkih napada u Istanbulu i smrti više od 40 osoba, propaganda Islamske države ostala je netipično šutljiva. Turske vlasti gotovo istog trena optužile su Islamsku državu za taj grozan čin, ali ISIS-ovi medijski kanali napad ni ne spominju.

Teroristički stručnjaci kažu da Islamska država šuti o tim napadima zato što žele održati dobre odnose s lokalnim simpatizerima, žele okoristiti se dugotrajnim sukobom turskih vlasti i kurdskih pobunjenika, ali žele i potkopati stabilnost vlasti predsjednika Recepa Erdogana dok Turska pojačava vojne aktivnosti protiv ISIS-a.

Vojne i paravojne formacije s podrškom zapadnih sila uzimaju teritorij ISIS-u, a Turska pojačava kontrolu granice sa Sirijom kako bi smanjila dotok ljudi i oružja u neslužbeni glavni grad Islamske države, Raqqu, piše Foreign Policy. Islamska država okrenula se spektakularnim terorističkim napadima poput ovog posljednjeg u Ankari.

Strah od gubitka potpore?

S druge strane, nakon napada u Parizu i Bruxellesu, propaganda Islamske države odmah je preuzela odgovornost, ali nisu se samo na tome zaustavili. Mjesecima nakon tih napada, objavljivali su biografije napadača, njihove osmrtnice, ponavljali objave intervjua s nekim počiniteljima, uglavnom, maksimalno su koristilu medijsku pažnju. Nakon napada u Orlandu i San Bernardinu, koje su izveli njihovi pobornici, Islamska država prihvatila ih je kao da su ih obučavali godinama.


U posljednjih godinu dana Islamska država optužena je za nekoliko napada bombaša samouobojica, ali nisu niti jednom prihvatili odgovornost.

Islamska država ima određenu dozu potpore među radikaliziranim Turcima i zbog straha od gubitka upravo te potpore ne žele javno obznaniti da su oni odgovorni za te napade, smatra bivši agent FBI-a Ali Soufan. ISIS pronalazi nove vojnike u Turskoj, skupljaju novac tamo i koriste se poroznom granicom sa Sirijom kako bi lako prebacivali ljude i zalihe iz inozemstva.

Ege Seckin, analitičar IHS Country Riska-a, smatra da ISIS ima jednostavan razlog zašto su upravo sad napali Tursku. Naime, ostao im je samo jedan slobodan granični prijelaz između Sirije i Turske. Ofenzive kurdskih i arapskih postrojbi prema gradu Manbij ugrožava i taj jedan granični prijelaz. Seckin je uvjeren da napad na zračnu luku Ataturk služi kao upozorenje što bi se moglo dogoditi Turskoj izgubi li ISIS i taj posljednji prijelaz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.