Zašto Amerikanci ubijaju toliki broj civila u Siriji i Iraku?

Foto: Getty

PRIJE nešto više od dva tjedna, američka vlada priznala je ono što nevladine organizacije tvrde već mjesecima: međunarodna koalicija protiv Islamske države, predvođena SAD-om, ubila je ogroman broj civila u četiri mjeseca otkad je Donald Trump postao američki predsjednik, javlja New York Times.

Vojska tvrdi da su ubijena 484 civila, nezavisni promatrači - 4000

Radi se o "zapanjujućem gubitku života civila", kako je izjavio čelnik nezavisnog Povjerenstva UN-a za istragu građanskog rata u Siriji 14. lipnja. Centralno zapovjedništvo američke vojske (Centcom) u priopćenju od 2. lipnja navelo je kako su "484 civila nenamjerno ubijena u koalicijskim zračnim udarima", ali procjene nezavisnih promatračkih organizacija mnogo su više. Airwars tako procjenjuje da su koalicijski zračni udari usmrtili gotovo 4000 civila.

Najeksponiranji slučaj pogibije civila bilo je bombardiranje zgrade u Mosulu na čijem su se krovu nalazila dva snajperista ISIS-a. Bombardiranje je aktiviralo eksploziv koji su teroristi skladištili u toj stambenoj zgradi, što je dovelo do rušenja čitave zgrade i smrti 105 civila koji su se u njoj nalazili, prema izvješću Centcoma.

Primarni razlog za ovako dramatično povećanje broja ubijenih civila je to što se vojne akcije protiv ISIS-a vode sve dublje u njenim glavnim urbanim uporištima - u Mosulu u Iraku i, odnedavno, u Raki u Siriji. Međutim, američka vojska je u isto vrijeme olabavila nadzor, istrage i preuzimanje odgovornosti za civilne žrtve. Provođenje standarda ratovanja koje je američka vojska sama postavila moglo je, ili bi u mogućnosti još uvijek moglo, spasiti tisuće života.

Trump dao "totalnu punomoć" vojsci

Stoga je potrebno utvrditi razloge ovih tragičnih pogrešaka i učenje iz njih. Trump je, kako je sam izjavio u travnju ove godine, dao vojsci "totalnu punomoć" da "rade svoj posao", komentirajući zračni napad tzv. "majkom svih bombi" na podzemno sklonište ISIS-a u Afganistanu. Administracija njegovog prethodnik Baracka Obame provodila je mnogo stroži nadzor nad vojnim operacijama.

Nema sumnje da američke zračne snage sada bacaju znatno veći broj bombi - u prva četiri mjeseca Trumpova mandata došlo je do povećanja od 20% u odnosu na zadnja četiri mjeseca Obamina mandata. Trumpov ministar obrane James Mattis u intervjuu u svibnju inzistirao je da se pravila ratovanja nisu promijenila: "Nema popuštanja naše namjere da zaštitimo nevine."

Unatoč tome, ne postoji nezavisna procjena obavještajnih metoda koje se koriste pri identificiranju vojnih meta. General brigadir Richard Coe, koji je u rujnu prošle godine vodio istragu o nenamjernom napadu na sirijski vojni konvoj, priznao je da ne postoji "crveni tim" koji kritizira odluke o napadima, što je uobičajeni pristup u mnogim vojnim zapovjedništvima. "Od svake osobe se očekuje da to sama radi", pojasnio je tada Coe. Ipak, nerealno je očekivati da će pojedinci zaokupljeni identificiranjem neprijateljskih meta u isto vrijeme objektivno procijeniti vlastitu prosudbu.

Kongres nezainteresiran za nadzor američke vojske

Pentagon je od svibnja također prestao objavljivati podatke o civilnim žrtvama od strane vlastitih zračnih snaga. Umjesto toga objavljuje samo općenite podatke o žrtvama od strane koalicije - iako su upravo Amerikanci odgovorni za oko 95% od ukupnih civilnih smrti koje je izazvala koalicija u Siriji i oko 68% u Iraku.

U gotovo tri godine otkad je SAD počeo s vojnim akcijama protiv ISIS-a izvedeno je oko 22.000 zračnih udara. Američki vojni dužnosnici sve to vrijeme inzistiraju da "čine sve što je moguće" da bi zaštitili civile. No američki Kongres mogao bi, da želi, učiniti mnogo više kako bi utvrdio odgovornost za civilne žrtve koje su se mogle izbjeći, za što očito nema previše interesa. Pozivanje nadležnih časnika i zapovjednika na odgovornost bilo bi ne samo ispravno, već i ključno u dugoročnoj borbi protiv terorizma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.