Zaraženi želio aktivirati aplikaciju za koronu, kaže da mu nitko nije znao reći kod

Foto: N1, Facebook

PODUZETNIK Hrvoje Prpić koji je pozitivan na koronavirus kaže kako mobilna aplikacija Stop Covid-19, koja bi trebala obavještavati o zaraženima, uopće ne funkcionira. Naime, kako tvrdi, nitko kome se obratio nije mu znao reći koje kodove da upiše.

Zaraženi poduzetnik želio aktivirati aplikaciju, ali mu nitko nije znao dati kodove

Kodovi, naime, služe da ih zaraženi upišu u aplikaciju koja onda obavještava druge osobe koje je koriste da su bile u blizini zaražene osobe.

Nakon što je u četvrtak saznao da je zaražen, Prpić je pitao svog doktora za kodove, no on nije ništa znao o tome, ispričao je za Index. Potom su mu se dan kasnije javili iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. I njih je pitao za kodove, no ni oni mu nisu znali reći koje kodove treba upisati u aplikaciju.

Prpić je imao povišenu temperaturu, no sada se dobro osjeća

Prpić nam je rekao i kako je imao povišenu temperaturu do 37,9°C, visoke otkucaje srca tijekom noći i kratak dah, bol u plućima, kašalj i smanjeni osjet okusa, dok mu je pulsni oksimetar pokazao pad zasićenosti krvi kisikom do 94 SpO2. No već nakon tri dana simptomi su se ublažili, a temperatura smanjila. I sada se odlično osjeća, kako nam je rekao.

Ministarstvo zdravstva: Svi liječnici su dobili upute kako funkcionira aplikacija za praćenje covida-19

Iz ministarstva zdravstva su nam rekli kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo uputio 22. srpnja 2020. godine svim liječnicima obiteljske medicine i epidemiolozima u zavodima za javno zdravstvo dopis o novoj funkcionalnosti digitalne platforme za praćenje bolesti COVID-19.

"U okviru aplikativne platforme nalaze se i upute za izdavanje tog koda, no ono je toliko jednostavno da upute praktički nisu ni potrebne. Dovoljno je samo stisnuti tipku 'generiraj kod' i aplikacija će taj kod poslati osobi na mobilni telefon. Broj mobilnog telefona je obavezan podatak kod unosa osobe u platformu, kao i podatak da li je osoba zaražena ili je u samoizolaciji. Kod je moguće izdati jedino ako je označeno da je osoba zaražena virusom SARS-CoV-2 i pod nadzorom je, poput mjera liječenja u kući ili bolnici, što je također obavezan podatak", stoji u odgovoru ministarstva zdravstva. 

Dodali su i kako su liječnici više puta obaviješteni o platformi te da s obzirom na to da je u Republici Hrvatskoj oko 3000 liječnika obiteljske medicine, iz ministarstva zdravstva ne mogu "sa sigurnošću reći da li je svaki pročitao sve obavijesti koje su im dostavljene putem službenog kanala komunikacije s njima".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.