Zaposlenica Ministarstva turizma nelegalno gradila, odbila srušiti pa tražila dozvolu

ZAPOSLENICA Ministarstva turizma i sporta Mihaela Marić Heigl gradila je nelegalno u Pobrima u Opatiji. Kako saznaje emisija Provjereno Nove TV, ona je kupila staru kuću i započela radove, a dok inspekcija nije izašla na teren i zatvorila gradilište, uspjela je podići ravni krov, izgraditi međukatne ploče i terase. 

Rekla im je kako je samo učvršćivala ogradu da se ne bi urušila, no oni su utvrdili kako je riječ o izgradnji izvan gabarita i nadogradnji pa su naložili rušenje.

Žalbe ilegalne graditeljice odbijene su na čak dva suda. Marić Heigl ništa nije srušila, već je podnijela zahtjev za građevinsku dozvolu kako bi sve ozakonila. Njezini susjedi pitaju se čemu onda sustav i zakoni.

"Mislila je napraviti apartmane"

Marić Heigl je 2019. postala vlasnica stare ruševne kuće u Pobrima. Njezina susjeda Dijana kaže da je vlasnica tu namjeravala napraviti dva ili tri apartmana. Radovi su počeli godinu kasnije, a susjedi kažu da su bili bez ikakvih oznaka. Susjeda Nada Gržetić govori da je vlasnica počela radove a da ih nije prijavila i bez građevinske dozvole.

To su susjedi shvatili u jesen 2020. pa su pisali Građevinskoj inspekciji, odakle su dobili odgovor da je prevelika gužva i da njihova prijava još nije stigla na red.

"I ona je, dok je Građevinska inspekcija stigla na teren, uspjela napraviti tri pregradne ploče između katova, terase, otprilike 4.5 x 2 metra na sva tri kata, vanjsko stepenište, i to sve bez ikakvih dozvola, bez statičkih proračuna, bez ičega", rekla je susjeda Nada za Provjereno.

Nacrte joj napravio čovjek koji je kuhar po struci, a ne ovlašteni inženjer

Nada je sigurna u svoje tvrdnje jer zna tko je vlasnici radio nacrte - sin susjede Dijane, koji uopće nije ovlašteni inženjer, nego kuhar po struci.

"Nikad mi nismo ništa vidjeli, moj joj je sin crtao nacrte za kuću po onom kako je ona tražila od njega jer on ima mogućnost, završio je neke tečajeve pa je znao. Ali on nije ovlašteni inženjer niti ima direktne veze s tim. To su bili telefonski pozivi usred noći. Govorila je da joj se makne zid za centimetar ili nešto preseli. On je mjesecima radio i noću i naravno da nije dobio nikakvu naknadu", ispričala je susjeda Dijana.

Susjedima su radovi izgledali čudno - trusni zidovi su ogoljeni, a tamo gdje je bila rupa, krpalo se ciglom i gradilo na starome. "Temelji se na nečemu što je staro 200 godina bez cementa, bez ičega i pitanje je koliko će taj zid izdržati", kaže Nada.

Radi se o kući građenoj prije 1968. Novoizgrađene terase prelaze preko čestice za koju Nada ima vlasnički list i u sporu je s Marić Heigl zbog toga. 

"Na južnoj strani zgrade dodane su te dvije ogromne terase, u biti za cijelu duljinu kuće, izbačene van gotovo dva metra i nose potporni stup za cijelu konstrukciju koji se temelji na cisterni, na rupi od cisterne koja je ispod, a sve to drži suhozid", rekla je Nada za Provjereno.

Bez ikakvog papira o gradnji

Dijana kaže da je Marić Heigl spavala kod nje pa odjednom, kada su radovi završili, nestala i prestala se javljati. Inspekcija je dokazala da nema nikakav papir o gradnji.

"Uporabna dozvola za građevine starije od 1968. godine jedini je dokument koji je priložila na upit građevinskog inspektora što ima od papira, jedino to", govori susjeda Nada.

Građevinska inspekcija zabranila daljnje radove

Nakon što je Građevinska inspekcija izašla na teren, zabranila je daljnje radove i naložila rušenje izgrađenog, što je detaljno opisano na pet stranica. Novinari Provjerenog pokušali su doći do investitorice, ali ona nije htjela pred kameru. No, navela je kako nije ništa gradila, nego učvršćivala sve da ne padne. Njezine tvrdnje demantira nalaz Inspekcije.

"Netočni su i neistiniti daljnji navodi Mihaele Marić Heigl da je izvodila radove u skladu s člankom 150. Zakona o gradnji, odnosno na održavanju građevine jer je inspekcijskim pregledima nedvojbeno utvrđeno da se radi o rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji stambene građevine", priopćila je Inspekcija. 

K tome, Inspekcija u nalazu navodi i kako je rekonstrukcija izašla iz postojećih gabarita zgrade. Detaljno navode što je i koliko izvan gabarita, no Marić Heigl se oglušila na inspekcijski nalaz i žalila se na rješenje Upravnom sudu.

"Iskoristila je to pravo, no odbijena je. Odbijene su joj žalbe i na Upravnom sudu u Rijeci i na Višem upravnom sudu u Zagrebu u lipnju 2022. godine i mislili smo da je priča gotova", kaže susjeda Nada.

"Čemu svi zakoni?"

Par mjeseci kasnije susjedima je došao poziv za uvid u spis predmeta u postupku izdavanja građevinske dozvole.

"Nitko od nas to ne može vjerovati. Zbilja, čemu onda svi zakoni? Postavili smo to pitanje Zavodu za prostorno planiranje, neka nam kažu po kojem je zakonu moguće dati zahtjev u takvoj situaciji, ali nismo dobili odgovor", kaže Nada. Susjedi su otišli na uvid u dokumentaciju i ostali su zatečeni.

"Pokazana nam je dokumentacija, dokumentacija je, naravno, zatečenog stanja. Znači, sve to što je nelegalno izgrađeno ubilježeno je kao nešto što zapravo postoji otprije i mi sad tu možemo dati svoje mišljenje i primjedbe", govori Nada.

Izdat će se građevinska dozvola za nešto što je bespravno izgrađeno

Izmjenama katastarskih izmjera dvije čestice su postale jedna. Susjeda Nada tvrdi da je na toj novoformiranoj čestici upisano novo bespravno sagrađeno kao da je tu oduvijek. Nada je na sve navedeno uložila prigovor. Sporovi oko čestice još traju, a u tijeku je i postupak izdavanja građevinske dozvole za nešto što je bespravno izgrađeno. Upravni odjel za prostorno planiranje i gradnju kaže da se to može.

"Svaki investitor ima pravo podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za građenje ili rekonstrukciju građevine, bez obzira na možebitnu činjenicu da je ona već izvedena bez građevinske dozvole i da je predmetom postupanja Inspekcije.

Naglašavamo da je to moguće i redovita je praksa i u slučaju da investitor prilikom građenja odstupi od izdane dozvole, a podsjećamo da je upravo zbog takvih slučajeva donesen i poseban Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama", priopćio je Upravni odjel. 

No, taj Zakon se odnosi na zgrade koje su se gradile ili rekonstruirale do 2011., a ovdje je riječ o radovima izvedenima prije dvije godine.

"Ovdje je sve izvan zakona i izvan pameti, inspektor je uzalud radio posao"

Novinari Provjerenog pitali su odvjetnika Ivana Batinića čemu onda propisi ako se može graditi bespravno, pri čemu je naloženo rušenje, pa je to potom ozakonjeno kao da se ništa nije dogodilo.

"Propisi kao takvi su dobri, oni imaju svoju svrhu i svoj logični slijed zbog čega i kako se postupa. Međutim, u ljudskoj je naravi da pokušavaju iskoristiti te propise ili neke nedostatke u propisima kako bi ostvarili određenu korist ili na neki drugačiji način mimo propisa došli do cilja koji žele ostvariti", kaže odvjetnik Batinić. 

Sada u novoj, ovlaštenoj projektnoj dokumentaciji stoji kako su radovi rađeni bespravno sa znakom zabrane Građevinske inspekcije. Navodi se i kako zatečeno stanje mehaničke otpornosti i stabilnosti zgrade, koju je pregledala ovlaštena statičarka, nije zadovoljavajuće.

"Ovdje je sve izvan zakona i izvan pameti", kaže Nada. Susjedi se zato i pitaju čemu onda Građevinska inspekcija i ostalo kada se može bespravno graditi i poslije to ozakoniti. "Inspektor koji je odradio svoj posao uzalud je radio svoj posao, sudovi su isto uzalud radili svoj posao, mi smo isto uzalud radili svoj posao i priča ide dalje", govori susjeda.

"Svrha same Građevinske inspekcije nije isključivo u tom da ona kažnjava i ruši, nego u svim situacijama u kojima je moguće dovesti stanje gradnje u legalnost da se dopusti investitorima da oni te građevine dovedu u to stanje, da su one legalne, da su tako izgrađene, da imaju svu potrebnu papirologiju", rekao je odvjetnik Batinić za Provjereno.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.