Zaposlenica HRT-a s plaćom od 11.000 kuna osuđena jer je varala kod najma stana

Oglašavala je stan na Njuškalu, za njega tražila kaparu, a kada bi se najmoprimke htjele useliti, izmišljala je različite probleme i nije im htjela vratiti novac. Zbog toga je ovih dana Općinski kazneni sud u Zagrebu osudio 45-godišnju S. N., zaposlenicu HRT-a, za koju je u presudi navedeno i da je u vrijeme počinjenja kaznenih djela imala plaću od 11.000 kuna.

Kako stoji u presudi, optužena je jer je "u razdoblju od sredine kolovoza 2017. pa nadalje tijekom jeseni 2017. u Zagrebu, u nakani stjecanja nepripadne materijalne dobiti, oglasila iznajmljivanje dvoiposobnog stana adresi Nova cesta 40, površine oko 48 m2, koji je bio njezino vlasništvo, iako stvarne nakane iznajmljivanja stana nije imala".

Ne osjeća se krivom

Sud je zaključio da je uzela i za sebe zadržala novac od četiri djevojke koje su mislile da unajmljuju stan te ih je oštetila za ukupno 6484 kune. Osuđena je na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci s rokom kušnje od tri godine, a mora uplatiti i 1000 eura troškova postupka.

Ona se pred sudom izjasnila kako nije kriva, rekla je da joj je zbog svega narušeno zdravlje te da se ne osjeća sigurno. Tvrdila je da su sve djevojke same odustale od najma stana, a da se s njima nije dogovorila za vraćanje novca, iako ga je na kraju vratila. Sud je ipak povjerovao žrtvama i proglasio je krivom.

Nakon uplate pologa promijenila priču

Dvije su žrtve, dvije sestre, pred sudom rekle da su u ljeto 2017. godine našle stan na Njuškalu te da im je S. N. rekla da se mogu useliti u rujnu, no da joj moraju platiti prvu najamninu od 220 eura. Rekle su i da je optuženica zatim počela odugovlačiti s rokovima za razgledavanje stana te da su prvi put uspjele u stan doći 2. rujna, kada je promijenila priču.

Tada im je, navodi se u presudi, rekla da postoji veliki interes za stan, da nije sigurna hoće li one moći u njemu biti godinu dana, da isto tako nije sigurna hoće li im moći iznajmljivati stan prema dogovorenoj cijeni te da sve treba provjeriti s roditeljima koji su vlasnici. Djevojkama koje su joj već uplatile prvu ratu nije mogla reći ni kada će se moći useliti.

One su i dalje bile zainteresirane, na što im je rekla da moraju platiti još 600 kuna izradu ključeva i troškove zgrade, no na njihovo traženje, nije htjela potpisati ugovor o najmu. Nakon toga su odustale od najma, zatražile natrag novac, a ona je rekla da ne zna o kakvoj najamnini govore te da im je vratila novac.

Jedna od žrtava se raspitivala na Facebooku

U studenom je jedna od sestara na Facebooku, u grupi u kojoj se objavljuju stanovi za najam, vidjela objavu još jedne žrtve S. N. koja se raspitivala za njezin stan te je li joj još tko platio najam, tvrdeći da je prevarena. Dvije sestre su tada stupile u kontakt s autoricom objave, otišle su na policiju prijaviti slučaj, a tamo su upoznale i četvrtu žrtvu.

Ta je djevojka S. N. platila 3200 kuna, od čega pola za najam, a pola na polog, te se s njom dogovorila da će u stan useliti 15. studenog. Kada je stigao taj dan, S. N. joj je počela govoriti da nema vremena da se nađe s njom kako bi joj omogućila useljenje. Tada je i ona na Facebooku vidjela objavu prevarene djevojke, javila joj se i saznala da je S. N. i s njom dogovorila useljenje na isti dan, 15. studenog.

Novac vratila nakon prijave policiji

Žrtvi koja je objavila oglas na Facebooku S. N. je postala sumnjiva nakon što je vidjela da se stan i dalje oglašava, iako joj je već dala polog i dogovorila datum useljenja. Zamolila je prijateljicu da nazove broj na oglasu i pita može li doći pogledati stan, na što joj je žena koja se javila na telefon, i predstavila kao Karla, rekla da može.

Nazvala je S. N. koja joj je govorila da je paranoična i da njihov dogovor i dalje stoji, no djevojka je već bila uvjerena da joj S. N. laže i zatražila nazad novac. Kada su joj se na Facebooku javile i druge žrtve, shvatila je da je prevarena i s njima otišla na policiju prijaviti događaj. Nakon što su sve prijavile policiji, S. N. im je, u razmaku od nekoliko mjeseci, vratila novac, no prekasno kako bi zaustavila sudski proces.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.