Zamjenik šefa OB-a Zadar: Više od 95 posto bolesnih na covid-odjelu nije cijepljeno

Screenshot: HRT, Ilustracija: Emica Elvedji

BROJ oboljelih proteklih tjedana raste i u Zadarskoj županiji.

Danas je 38 novozaraženih i jedan preminuli. Tešku kliničku sliku sve češće imaju i mlađi pacijenti.

Na covid-odjelima zadarske i biogradske bolnice na liječenju je 36 pacijenata, a zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc, dr. med., rekao je večeras u HRT-ovu središnjem Dnevniku kako je, prema podacima od danas u 18 sati, u jedinici intenzivnog liječenja (JIL) u OB-u Zadar šestero bolesnika na respiratoru.

"Kliničke slike nisu se promijenile ni u jednom valu kroz koji smo prošli"

"Bolesnici su svih dobnih skupina, najstarija bolesnica je 1942. godište, a najmlađi je 1962. godište. To su sad nešto starije populacije, za razliku od prije, recimo, 15-ak dana, kada je čak negdje oko 30 posto bolesnika koje smo imali u JIL-u bilo mlađe od 50 godina", rekao je Karuc. 

Dodao je kako se kliničke slike nisu promijenile ni u jednom dosadašnjem valu.

"U JIL dolaze najteži bolesnici. Njihovi glavni simptomi i problemi su respiratorni, odnosno, oni imaju osjećaj gušenja, pada im razina kisika u krvi", rekao je Karuc.

Karuc je rekao i kako ima dojam da krivulja četvrtog vala nije toliko strma kao one prethodnih valova.

Više mlađih pacijenata s težim kliničkim slikama

U ovome valu više je mlađih pacijenata s težim kliničkim slikama, jedan 33-godišnjak prije nekoliko je dana preminuo u zadarskoj bolnici. Karuc je istaknuo da se javljaju i bolesnici koji dotad nisu imali nikakav komorbiditet, koji su dosta često zdravi. Rekao je da je preminuli 33-godišnjak bio zdrav, čak je bio i sportski tip.

"On nije bio cijepljen, ni od ovih šest koje sad imamo nitko nije cijepljen. Od svih ovih drugih bolesnika koji su na covid-odjelu, više od 95 posto njih nije cijepljeno", dodao je.

Također je naveo da su u OB-u Zadar od 1. siječnja do 27. rujna primljena 943 bolesnika zaražena covidom te da je od toga samo njih 24 bilo cijepljeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.