KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zagrebački poduzetnik dobio odbijenicu za covid-kredit, najavljuje tužbu

Ilustracija: Marko Lukunic/PIXSELL

ZAGREBAČKI poduzetnik Ivan Novak komentirao je vladine mjere pomoći gospodarstvu zbog aktualnih protuepidemijskih mjera, ali i odbijenicu za isplatu kredita po nalogu Porezne uprave. 

Podsjetimo, epidemiološke mjere za ugostitelje bit će na snazi do 21. prosinca. 

Novak je opisao situaciju i dosadašnje iskustvo s potporama i mjerama vezanima uz ugostiteljski segment njegovoga poslovanja. 

"Nakon što smo zatvorili objekte, po nalogu vlade, u skladu s usvojenim mjerama, podnijeli smo zahtjev za potporu za očuvanje radnih mjesta, kao i za kredit za likvidnost. Nismo imali, niti danas imamo, nikakve otvorene obveze prema bilo kome. Potpore su nam isplaćene za prva tri mjeseca, sa zakašnjenjem zadnje isplate skoro 3 mjeseca. Cijelo to vrijeme, mi zaposlenicima isplaćujemo plaće. Prihvaćen je naš zahtjev za drugi krug mjera, no naknadno je odbijen, jer smo imali zabilježen rast prihoda", napisao je Novak u Facebook grupi Glas poduzetnika dodavši kako su čekajući isplatu mjera zaradili za isplate plaća zaposlenicima. 

Kaže kako su dostavili tabelarni prikaz prihoda iz kojeg je vidljivo da je u segmentu ugostiteljstva ukupni pad prihoda veći od 80% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Razmatraju tužbu

U zahtjevu za HAMAG covid-zajam naveli su da je dio sredstava namijenjen za podmirivanje doprinosa, a ostatak za očuvanje likvidnosti.

"Zahtjev je u HAMAG-u zaprimljen 06.travnja 2020. 07.listopada 2020. blokiran nam je račun, zbog duga po doprinosima, za razdoblje u kojem smo očekivali isplatu potpora, a što nam je odbijeno nakon čekanja preko 60 dana. 06.11.2020., nakon sedam mjeseci čekanja isplate kredita za koji udovoljavamo sve uvjete, od HAMAG-a stiže odbijenica, zbog 30 dana blokade. Račun je blokiran po nalogu Porezne uprave, za iznos doprinosa, od kojih smo trebali biti oslobođeni. Toliko o mjerama i namjerama", kaže Novak. 

Pozvao je druge poduzetnike da mu se jave ako su se našli u sličnoj situaciji jer razmatraju tužbu.

"Uz to smo spremni dostaviti konkretne podatke Udruzi, u cilju dokaza kako nas je vlada izigrala i da izbjegnemo takvu situaciju u budućnosti", zaključio je Novak.

Čitavu objavu možete pročitati OVDJE

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.