Zagrebački HDZ-ovci: Poreznom reformom Zagreb neće izgubiti sredstva

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK zagrebačke Gradske skupštine, HDZ-ov Mislav Herman u četvrtak je "potpunom neistinom i svjesnim zamagljivanjem javnosti" nazvao tvrdnje da poreznom reformom Zagreb gubi sredstva, a kamoli 40 milijuna eura, kao što je rekao zastupnik Možemo Damir Bakić.     

"Potpuna je neistina i zamagljivanje javnosti od strane oporbenih zastupnika u Hrvatskom saboru, a vladajućih u Zagrebu, da Grad Zagreb predloženom poreznom reformom gubi bilo kakva sredstva, a kamoli baš 40 milijuna eura", rekao je Herman reagirajući na izjave gradskog zastupnika Zagreb je naš Damira Bakića.

Upitao je prema kojim kalkulacijama Bakić postavlja ovakvu tezu i iznosi ovakve prognoze. Herman ističe da se poreznom reformom nikome ništa ne uzima, nego se trenutnoj gradskoj vlasti daje mogućnost da sama procijeni. "Mislim da se toga oni najviše i boje, imaju li oni kapaciteta da svojim političkim odlukama i odgovornošću učine život građana Zagreba boljim", ocijenio je.

Naime, dodao je, od iduće godine će i gradonačelnik Zagreba i zastupnik Bakić, "financijski meštar grada Zagreba", donositi procjene kako pridonijeti da ljudi imaju veće plaće. Smatra da će Grad Zagreb napraviti najmanje od onoga što može za bolji život građana. A to što oni učine će itekako građani ocjenjivati na izborima 2025. u Zagrebu, ako ne i prije, zaključio je Herman. 

Herman: Povećavati cijene komunalnih usluga je potpuno deplasirano

Napominje da su iz izjava Bakića čuli kako će zagrebačka vlast "nastojati srezati što je više moguće" - porez na dohodak u Zagrebu bit će na maksimalnim mogućim razinama - famoznih 23.6 za niži platni razred odnosno 35.4 posto za viši platni razred. "A time se Gradu Zagrebu ne mijenja ništa, a možda nešto time i dobiva jer gradonačelnik Tomislav Tomašević namjerno prešućuje da mu se iz mjeseca u mjesec zbog rasta plaća povećavaju sredstva koja dobiva od poreza na dohodak", kaže Herman.

Herman smatra da je u tom kontekstu povećavati cijene komunalnih usluga potpuno deplasirano i znak potpune nebrige vlasti u Zagrebu i gradonačelnika za interes građana.

Upitao je zašto Bakić ne želi povećati plaće u Zagrebu, a želi građanima oduzeti "nešto što je njihovo i što im pripada" poreznom reformom te je li plakanje nad reformom dokaz nesposobnosti za vođenje velikoga sustava kao što je Grad Zagreb.  

Herman ističe kako je cilj vladine porezne reforme podignuti životni standard građana, očuvati gospodarski rast i osnažiti fiskalnu autonomiju općina i gradova.

"Neistinita teza"

Stoga pita zašto se vladajući u Zagrebu boje fiskalne autonomije i je li razlog samo panični strah da ne ostanu u saborskim oporbenim klupama. Napomenuo je da je porezno rasterećenje tempirano za početak 2024. ne zbog izbora, nego jer je s financijskog kuta gledišta upravo sada "pravi tajming".

Herman ističe i kako je "potpuno neistinita i zlonamjerna teza" da se poreznim izmjenama nanosi šteta trima od četiri grada u kojima HDZ nije na vlasti. Dodaje da poreznom reformom Grad Zagreb dobiva instrument povećanja svoje atraktivnosti te kako izgleda da su u platformi Možemo shvatili da nisu više previše atraktivni.

Podsjeća da porez na dohodak i dosadašnji prirez nisu jedini izvori financija koje uprihođuju jedinice lokalne samouprave. Istaknuo je kako je porast prihoda od poreza na dohodak i "famoznog prireza između 2017. i 2022. samo za Grad Zagreb iznosio gotovo 40 posto". 

"Gradu Zagrebu su prihodi samo u jednoj godini, ako gledamo 2021. na 2022., porasli za 133 milijuna eura, i to ne zbog sjajnih poteza Gradske uprave, nego zbog sjajnih poteza vlade RH", rekao je Herman. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.