Zagreb će ugostiti skup najveće i najmoćnije organizacije gejeva i lezbijki u Europi

ZAGREB je izabran kao grad domaćin godišnje konferencije najveće i politički najutjecajnije LGBTI organizacije u Europi, ILGA Europe u 2013. godini.

Iz udruga Kontra i Iskorak su izvijestili kako je Zagreb izabran za organizatora na ovogodišnjoj konferenciji ILGA Europe koja se proteklog vikenda održavala u Torinu. Organizatori "zagrebačke" konferencije bit će udruge Iskorak i lezbijska grupa Kontra.

Razgovaralo se o povijesti europskog LGBTI pokreta

"30. listopada završena je 15. godišnja konferencija ILGA Europe u Torinu. 343 lezbijki, gejeva, biseksualnih, transeksualnih i interseksualnih (LGBTI) aktivista, visokopozicionirani europski i talijanski političari te predstavnici drugih organizacija iz 43 zemlje okupili su se u Torinu u razdoblju od 27. do 30. listopada na najvećem godišnjem događaju na kojem se raspravlja o LGBTI pravima u Europi", pišu iz Kontre i Iskoraka te dodaju kako je tema ovogodišnje konferencije bila "Ljudska prava i tradicionalne vrijednosti: sukob ili dijalog?".

"O toj temi ali i drugim bitnim pitanjima raspravljalo se je u nizu rasprava u plenumu, na radionicama i u nizu radnih grupa. Kako ove godine ILGA Europe slavi 15. obljetnicu  konferencija se je osvrnula na povijest europskog LGBTI pokreta te na izazove koji nas tek čekaju", pišu iz udruga te dodaju kako je usvojena deklaracija o situaciji u Sjevernom Cipru "koji je i dalje jedini teritorij u Europi gdje je obostrano voljan seksualni odnos između dvoje odraslih muškaraca i dalje kazneno djelo".

Sanja Juras izabrana u Izvršni odbor


Skup je ove godine dobio potporu predsjednika Italije, Giorgia Napolitana, a bilo je pod pokroviteljstvom talijanskog Senata, zastupničkog doma talijanskog parlamenta, ministra za jednake mogućnosti te grada Torina. 

"Veoma smo zadovoljni s količinom pozornosti koju je ILGA Europe godišnja konferencija dobila od talijanskih vlasti. Jedan od ciljeva godišnje konferencije bio je pomoći našim organizacijama članicama u zemlji domaćinu da se unaprijede prava LGBTI osoba. Nadamo se da će naša konferencija, prisutnost velikog broja aktivista i stručnjaka koji rade na ovom polju u Italiji u kombinaciji s velikom potporom  koju su pokazale nacionalne i lokalne vlasti u Italiji rezultirati s konkretnim akcijama koje vode k poboljšanju prava LGBTI osoba u Italiji", kazao je supredsjedatelj Izvršnog odbora ILGA Europe Martin K.I. Christensen.

Kao nova članica Izvršnog odbora ILGA Europa ove je godine na dvogodišnji mandat izabrana Sanja Juras iz Kontre. Druge godine će se godišnja konferencija održati u Dublinu.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.