Za ustaške oznake u Bleiburgu slijedi deportacija i zabrana ulaska u Austriju

Foto: Patrik Maček/ Pixsell

U SUBOTU će u Bleiburgu biti zabranjeni svi omiljeni rekviziti pohoditelja komemoracije za poraženu vojsku NDH. Osim zastava Austrije, Hrvatske i zastave Hrvata iz Bosne i Hercegovine neće se smjeti isticati nikakva druga obilježja ni transparenti. Zabranjene su i stranačke zastave, a organizatori posebno upozoravaju da je “zabranjeno nošenje bilo koje vrste odore, njezinih dijelova ili vojnog znakovlja, ili njihovih imitacija posebice vezanih za vojske Sile osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata”.

Prisilio ih austrijski biskup

“Od ove godine neće se tolerirati nijedan jedini incident”, rekao je Bože Vukušić iz Počasnog bleiburškog voda.

Do nulte tolerancije na ustaška obilježja nisu organizatori došli sami, nego ih je na to prisilio lokalni biskup Alois Schwartz i austrijske vlasti.

“Biskup je ultimativno tražio rješavanje ovih problema. Uvjet za njegovu dozvolu da se održi komemoracija bilo je uklanjanje šatora pod kojima su se incidenti najčešće događali. Mi smo na to pristali. Netko je biskupu donio pet fotografija izgreda i snimku jednog čovjeka koji na groblju veliča Hitlera. Zbog toga je sve to tražio”, rekao je Vukušić.

Štete ugledu Austrije

Ove godine austrijske vlasti pronašle su način da se obračunaju s veličanjem ustaštva. Ustaške oznake, naime, u Austriji nisu zakonom zabranjene pa policija nije mogla intervenirati. No zaključili su da veličanje ustaštva šteti ugledu Austrije i u tom su našli podlogu za procesuiranje izgrednika.
“Angažiran je Savezni ured za strance koji ima ovlasti narediti privođenje, deportaciju i zabranu ulaska u Austriju na nekoliko godina onima za koje ocijene da štete ugledu Austrije. Na terenu će biti i specijalci austrijske policije. Reagirat će u prvom redu na oznake i obilježja Sila osovine i njihovih saveznika, što su tijekom Drugog svjetskog rata bile i hrvatske oružane snage”, rekao je Vukušić.

Austrijski specijalci, hrvatski policajci i veliki broj redara

Uz austrijske specijalce će biti i pripadnici hrvatske policije, a organizatori su angažirali i veliki broj redara. Oni koji dođu s bilo kakvim obilježjima osim onih koje organizatori dozvole morat će ih odložiti prije ulaska na komemoraciju.

“Poduzete su sve mjere da se spriječe bezumnici i provokatori. Cilj je da se oduzmu svi aduti onima koji žele oskvrnuti komemoraciju i onima iz austrijskih političkih krugova koji je žele zabraniti”, rekao je Vladimir Šeks nastupajući kao član nadzornog odbora Počasnog bleiburškog voda.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.