Za nesreću na ribarici kod Omiša optužen brat teško opečenog radnika

Ilustracija: FaH

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 35-godišnjeg Milana Rakuljića, vlasnika obrta Antula. Terete ga za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i štetu od 720 tisuća kuna na ribarici Mali Božo. Radnu nesreću u Bajnicama kod Omiša 18. rujna 2015. godine jedva je preživio Milanov brat koji je u požaru teško opečen te je u komi proveo tri dana, a na kraju ga je dočekao i račun splitske bolnice od gotovo 100 tisuća kuna.

Užarene čestice metala zapalile zapaljivo sredstvo u kormilarnici

Do požara je došlo tijekom skidanja brodskog vitla. U optužnici se navodi da je Rakuljić postupio protivno odredbama Zakona o zaštiti na radu i Pravilnika o uporabi osnovnih zaštitnih sredstava na način da je koristio električnu brusilicu improvizirano spojenu bez utikača i strujne zaštite. Nije osigurao ograničeno kretanje užarenih čestica nastalih uporabom brusilice, odnosno, zatvorio sve otvore u koje bi mogle doprijeti. Radnicima koji nisu bili stručno osposobljeni za remont vitla, nije osigurao odgovarajuća zaštitna sredstva.

Dok je Marin Rakuljić radio s brusilicom, užarene čestice metala nastale rezanjem koloturnika vitla zapalile su zapaljivo sredstvo u otvorenom prostoru kormilarnice. Sredstvo je nakon zapaljenja planulo intenzivnim plamenom koji se proširio prema otvorenom prostoru palube. Marin Rakuljić najteže je stradao, opekline su mu zahvatile 40 posto tijela. Mornar Andrija Kapitanović zadobio je opekline na 20 posto površine tijela, a nastradao je i Ivan Stipanović koji se u trenutku izbijanja požara nalazio u zahodu. Zadobio je opekline na 10 posto površine tijela.

Rakuljići tvrde da je na brodu bilo eksploziva, zapovjednik ga je spremio u kormilarnicu

Marin Rakuljić i otac Ivan su u nekoliko navrata tvrdili da su se na brodu nalazile eksplozivne naprave. Marin je čak izrazio sumnju da je požar podmetnut kako bi njegov brat, vlasnik obrta, snosio odgovornost za nastalu štetu.

Zapovjednik Vinko Pirija na ispitivanju u Državnom odvjetništvu potvrdio je da su iz mora tijekom ribarenja izvadili četiri kilograma eksploziva u šipkama, i to četiri mjeseca prije katastrofe na remontu. Pirija je naveo da je eksploziv položio ispod stepenica kormilarnice. Forenzičari Centra Ivan Vučetić nisu, međutim, uočili tragove eksplozivnog djelovanja, a vještak je zaključio da na brodu nije bilo eksplozivne naprave, niti da je došlo do eksplozije. Vještaku se po opisu zapovjednika čini kako bi se moglo raditi o bezdimnom barutu, tj. barutnim štapićima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.