"Za dom spremni" odjekivalo Zagrebom, a policija nikog nije privela: "Bilo ih je previše"

Foto: FAH

NA jučer održanom prosvjedu protiv gašenja Z1 TV čiju su kolonu predvodili Đuro Glogoški, Marko Jurič, Velimir Bujanec i Božidar Alić, a zajedno s njima i potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, odjekivali su ustaški usklici "Za dom spremni".

Međutim, nitko od prosvjednika nije priveden niti kažnjen, a iako policija priznaje da su se mogli čuti takvi poklici, kažu i kako nisu nikoga niti priveli niti kaznili. Razlog -  "Previše ih je".

"Na održanom prosvjedu ispred i u široj zoni Agencije za elektroničke medije u Jagićevoj ulici okupilo se između 4000 i 5000 prosvjednika. Tijekom prosvjeda, dio prosvjednika kraće vrijeme  uzvikivao je "Za dom spremni", stoji u odgovoru Policijske uprave zagrebačke kojeg su nam uputili.

Međutim dodaju i kako nikoga nisu kaznili.

"Zbog iznimno velikog broja prosvjednika osobe nisu identificirane niti je zasad utvrđena osnova sumnje u možebitno počinjenje kaznenog djela ili prekršaja", dodaju iz PUZ-a i navode kako je  spomenuto javno okupljanje prijavljeno policiji sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju.

Ostojić: Policija ima snimke, očekujem da prijave počinitelje

Donedavni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za Index je komentirao prosvjed i postupke sektora kojem je do prošlog tjedna bio nadređen.

"Policija je dužna postupati po zakonu, kao i  DORH RH. Očekujem da prijave počinitelje tih prekršaja, ali i mogućih kaznenih djela. Od prijave javnog okupljanja, do govora mržnje kao i uzvikivanja za dom spremni. Policija sigurno ima video materijale,  a DORH snimke iz javno dostupnih izvora", rekao je Ostojić.

Spomenimo još kako je Vijeće za elektroničke medije zagrebačkoj Z1 televiziji na tri dana oduzelo koncesiju zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča, a prosvjednici predvođeni organizatorom prosvjeda zagrebačkom HVIDR-om organizirali su marš od šatora u Savskoj do sjedišta Agencije za elektroničke medije u Jukićevoj ulici. Na čelu kolone prosvjednici su nosili transparent "1991. borba za slobodu hrvatske, 2016. borba za slobodu govora".

Z1 je kažnjen jer je urednik i voditelj Marko Jurič u jednoj od emisija poručio svima koji šeću Cvjetnim trgom da budu oprezni jer je u blizini crkva u kojoj stoluju četnički vikari spremni na klanje.

"Za dom spremni" vikali prije dva dana i Fredu Matiću

U samo dva dana otkako imamo novu vlast Zagrebom odjekuju ustaški poklici. Naime, samo dan prije ovog prosvjeda, ispred zgrade Ministarstva branitelja također su se mogli čuti takvi poklici nakon što je svoju ministarsku poziciju napustio Fred Matić.

Šatoraši koji su uzvikivali takve poklike to su činili od sreće zbog dolaska novog ministra branitelja Mije Crnoja, za kojeg je Index otkrio kako je lažno prijavio prebivalište i tako izbjegao plaćanje prireza, a uz to je otkriveno još niz nedjela kao što je prijetnja drugoj osobi te privođenje u Remetinec radi nasilja.

Policija je i tada mogla čuti takve poklike jer otkako prosvjeduju u Savskoj 66 policija ondje redovno dežura, a vidjeli smo ih i sami kako stoje tik pored šatora ispred kojeg su se čuli takvi poklici.

Inače najpoznatiji slučaj u Hrvatskoj bio je onaj nogometaša Joea Šimunića koji je zbog poklika "Za dom spremni" kažnjen s 5000 kuna pod obrazloženjem da taj pozdrav simbolizira službeni pozdrav u vrijeme totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske, odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.