Za vukovarsku djecu s poteškoćama država nema novca: "Djeca nam ostaju bez zdravstvene skrbi"

Foto: Udruga Vukovarski leptirići

NOVI proračun već je pokazao koliko je državi stalo do osoba s invaliditetom. Kao što je Index već pisao, za pomoć i njegu osobama s invaliditetom predviđeno je čak 40 milijuna kuna manje nego lani. Ono što je javnost posebno razbjesnilo, je što se istovremeno pronašlo osam milijuna kuna više za potpore političkim strankama.

Međutim, iako novi proračun još nije ni izglasan, već sad novaca nema za djecu s poteškoćama u razvoju koja žive na području istočne Hrvatske. Naime, o djeci s poteškoćama u Vukovaru brine udruga "Vukovarski leptirići" koja radi već četiri godine bez ikakve pomoći države, no sad je ostala bez novca.

Bez skrbi može ostati čak 93 djece

"Trenutno Udruga brine o 93 djece, a brojka djece koja trebaju našu pomoć konstantno raste. Dolaze nam djeca iz cijele Vukovarsko-srijemske, a neka čak i iz Osječko-baranjske županije. No, mi smo u potpunosti ostali bez sredstva za rad. Problem je što država ne želi poduzeti ništa u vezi tog problema. Ne žele financirati struku i pomoći rad udruge, ali ni problem riješiti na neki drugi način.

Djeca na istoku Hrvatske nemaju iste mogućnosti i šanse kao djeca u nekim drugim regijama. Znamo kako u Splitu, Puli, Zagreb te u Međimurju postoje Udruge koje su dobile status pružatelja usluge pa ih država financira.

Smatramo da je to pravo svakog djeteta te da regionalna podjela na toj osnovi ne bi smjela postojati. To je pravo djeteta i bez kontinuiteta i kvalitetnih terapija ništa drugo zapravo nema smisla. Ministarstvo socijalne politike i mladih predložilo je da se javimo na natječaj 2017. godine. Što ministrica misli da ćemo riješiti tim jednim projektom?


Ovo je samo broj djece u udruzi, no stvaran broj djece bez potrebne skrbi je mnogo, mnogo veći. Ministrica Bernardica Juretić si nije dala nimalo truda da vidi u čemu je zapravo problem i ponudi neko moguće rješenje. Bez imalo empatije i želje da pomogne bolesnoj djeci poslala je samo štur dopis", rekla je u razgovoru za Index predsjednica Udruge Viktorija Matin, dodajući kako Udrugu volonterski vodi nekoliko roditelja koji također imaju teško bolesnu djecu.

"Istok Hrvatske se diskriminira"

Jedinu su pomoć, kaže, dobili od Grada Vukovara. Oni su im dali prostor i plaćaju režije, a sve ostalo su dobili putem donacija. Djeca s višestrukim poteškoćama u prostorije Udruge dolaze od najranije dobi na rehabilitaciju i razne neurorehabilitacijske programe poput Tomatis terapije, lasera za kvantno integriranje primitivnih refleksa.

"Provodimo i Brain Gym koncept koji se inače ne provodi, prema našim saznanjima, u županijama na istoku Hrvatske, a Neurofeedback se u ovoj regiji provodi isključivo u KBC Osijek uz listu čekanja oko godinu dana. Pored navedenih neurorehabilitacijskih programa u Udruzi se provode tretmani logopeda i defektologa čiji obujam posla kontinuirano raste te Udruga više ne može osigurati sredstva za njihovo provođenje.

Preko mjera HZZ-a zaposlen je senzorni terapeut, koji prestaje s radom u srpnju, završetkom programa. U udruzi se provodi i igraonica u trajanju od tri sata dnevno u kojoj su uključena djeca slabijeg imovinskog statusa te djeca s poteškoćama u razvoju zbog socijalizacije jer većina nije uključena u redovne vrtiće.



Od struke su nam za rad neophodni radni terapeut i dva fizioterapeuta koji imaju iskustva u radu s djecom s težim motoričkim teškoćama te poludnevni boravak za djecu najteže tjelesne invalide koji trenutno ne pripadaju nigdje. Udruga je do sada uložila mnogo u opremu i edukaciju struke.

Kako su rehabilitacijski postupci koje provodi Udruga surogat rehabilitaciji koju ne osigurava i ne provodi država u našim županijama, dovođenjem u pitanje opstojnosti udruge i programa koje provodi, velik broj djece ostao bi bez minimuma rehabilitacijskog standarda. To bi kroz izgubljeno vrijeme za medicinsku intervenciju učinilo nepopravljivu štetu djeci i obiteljima te ih se dovelo u situaciju razvoja raznih zdravstvenih i psihičkih komplikacija te egzistencijalnih poteškoća obitelji", rekla je Matin.

"Nedjelovanjem se povećava postotak invalidnosti, a kasnije će to još više koštati državu"


Kazala je kako je već apelirala na sve institucije i u državi te u Županiji i Gradu da se ovaj problem djece s poteškoćama u razvoju na istoku Hrvatske riješi u što kraćem vremenskom roku jer djeci je pomoć potrebna sad.

"Nedjelovanjem se povećava postotak invalidnosti što kasnije dovodi do još većih problema i još više košta državu. Apeliramo i da se na nas i našu djecu ne gleda kao teret društva već kao ravnopravne građane kojima se trebaju osigurati uvjeti za kvalitetniji život. To je pravo djeteta. Roditelji su sve osigurali i sad je na potezu država da pronađe modalitet kako financirati potrebnu struku za rad. Za sada od države imam odgovor u stilu: "Učite, educirajte se, radite, stvarajte, a krajnji rezultat toga je da polako pakujete kufere i selite negdje van jer se mi nismo kadri brinuti za vas", rekla je već očajna Viktorija Matin.


Naime, Udruzi je za rad potrebno osigurati sredstva za financiranje rada logopeda, rehabilitatora, senzornog terapeuta, fizioterapeuta, radnog terapeuta, te stručnjaka za Neurofeedback za kojeg već imaju 60 djece u tretmanu, a još ih je 30 na listi čekanja.

Dosad su uspijevali raditi isključivo, zahvaljujući raznim donacijama, te su jednom dobili 35.000 kuna od Grada Vukovara putem projekta. Bili su kaže i u Centru za socijalnu skrb u Vukovaru i molili su ih da i oni apeliraju na Ministarstvo socijalne politike i mladih da im pomogne i da im se dodijeli status pružatelja usluge, no uzalud.


"Obitelji iz sela prema Iloku su toliko siromašna da ni ne mogu dolaziti"

"Pitala sam ih u CZSS jesu li poslali kakav dopis Ministarstvu u kojem ističu koliko je djece s velikim poteškoćama, no rekli su mi da nisu. U Županiji smo također bili. Tamo su nam rekli da oni nemaju novaca. Gdje god smo došli nitko za nas nema razumijevanja

Mi smo od Unicefa i Zubaka dobili vozilo i trebali bi osigurati vozača koji bi na terapiju dovodio djecu iz sela prema Iloku. Tamo su većinom jako siromašne obitelji, njima je teško dolaziti i na jednu terapiju tjedno.

Problem nam je i stručni kadar, potrošili smo 40.000 kuna samo na edukaciju struke, no oni ne mogu zauvijek raditi na minimalac za kojeg ni ne znaju hoće li ga dobiti idući mjesec. Stalno se spominje Vukovar i koliko je on važan, a nitko nas ne doživljava. Mladi koji su završavaju edukacije, ali svi čekaju hoće li dobiti posao ili ne i na kraju će morati otići iz Vukovara, što drugo", kazala je Matin.

U Ministarstvu socijalne politike i mladih na njihovu su zamolbu za pomoći odgovorili da njihovo Ministarstvo dodjeljuje financijske potpore isključivo putem javnih poziva ili natječaja.


Ministrica Juretić im poručila da prate natječaje

"Upućujemo Vas da putem medijskih oglasa i internetske stranice Ministarstva socijalne politike i mladih kao i drugih nadležnih ministarstava pratite natječaje, kao i da se putem Ureda za udruge Vade RH ili Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva informirate o javnim natječajima za dodjelu financijskih potpora udrugama", stoji u odgovoru kojeg je potpisala ministrica Bernardica Juretić.

Kontaktirali smo i Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju, no odgovora od njih nije bilo. Iz Ureda pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije kazali su nam da će nas povratno kontaktirati, no nisu znali navesti kad.

A upravo je pročelnik tog ureda Mato Puljić prije dva mjeseca primio Viktoriju Matin koja ga je upoznala s problematikom udruge.

"Od njega smo zatražili financijsku podršku Županije, no rekao je da Županije nema sredstava. Također je rekao da će izvidjeti situaciju s Centrima za socijalnu skrb i zatražiti od države da financiraju Udrugu, no nije nam se povratno javio je li išta učinjeno, tako da ne znamo hoće li idući mjesec naša djeca imati zdravstvenu skrb koja im je neophodna kako im se postotak invaliditeta dodatno ne bi povećao", kazala je Matin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.