Youtuber došao na Liberland, hrvatski policajac ga udario nogom. Ide na disciplinski

Screenshot: YouTube

HRVATSKI policajac koji je nedavno na neprimjeren način pokušao zaustaviti britanskog youtubera na granici Hrvatske i Srbije da uđe u fiktivnu državu Liberland bit će disciplinski procesuiran, potvrdili su iz Policijske uprave osječko-baranjske za N1

Inače, youtuber Niko Omilana (25) snimio je svoj pothvat ulaska u Liberland, mali dio "ničije zemlje" između Hrvatske i Srbije. Pojedini strani mediji pišu da je riječ o youtuberu "pranksteru", koji se često dovodi u nezgodne situacije kako bi ih snimio za svoj kanal.

Liberland je nepriznata "država" s teritorijem od sedam četvornih kilometara na obali Dunava, između Hrvatske i Srbije, koju je "osnovao" Čeh Vit Jedlička u travnju 2015. godine. Prema snimci na YouTubeu, kada je Omiliana pokušao ući u Liberland iz Hrvatske, to nije mogao učiniti jer mu je granična policija rekla da se mora vratiti. U Liberland je ušao s mađarske strane na jet skiju, a kada je stupio na tlo, došla je hrvatska policija.

"Uočili su da imamo zastavu Liberlanda"

Policajac je psovao, youtuberu i njegovom pomagaču govorio da sjednu i da se ne miču. Snimka iz drona pokazuje da je hrvatski policajac nogom udario Britanca. Važno je istaknuti da se ulaskom u Liberland ne krši zakon. Povodom osme godine osnutka Liberlanda Omiliana se zaputio u sjedište Liberlanda u Apatinu kako bi upoznao samoproglašenog predsjednika Vita Jedličku i kročio nogom na otok. 

Sa srpskom graničnom kontrolom nije imao problema, ali jest s hrvatskom, rekao je Britanac u videu. Britanca na hrvatskoj granici nisu pustili. Na snimci je prikazano da su mu pregledali auto. On tvrdi da su ga zadržali tri sata i da mu je rečeno da ne može prijeći granicu bez odgovarajućih dokumenata.

Nakon rezervacije hotela u Hrvatskoj ponovno se zaputio na granicu. On tvrdi da je došao s dokumentom koji mu je nedostajao. Policajac na snimci mu govori da se mora vratiti. "Nisu nas pustili da uđemo čim su uočili da imamo zastavu Liberlanda", rekao je Omiliana. Zanimalo ga je kako je policija znala da treba pretražiti baš njegov auto.

Policija ga slijedila gliserom

Youtuber se drugi dan vratio u sjedište Liberlanda u Apatinu kako bi doznao zašto je policija zaustavila njega i njegov tim. Tamo su mu rekli da ih je hrvatska policija špijunirala.

"Uz policiju koju ste vidjeli na svakih sto metara bile su i snage sigurnosti koje su vas fotografirale. Fotografije su poslali graničnoj policiji. Da dođe predsjednik druge države, ne bi bilo toliko policije kao sada", rekao je jedan od Liberlandera.

Nakon što su mu u sjedištu objasnili da je u Liberland moguće ući s mađarske strane, Britanac je ponovno pokušao. Odlučio je to učiniti jet skijem. U videu navodi da mu je mađarska policija ponudila pratnju. Dok se vozio jet skijem do Liberlanda, hrvatska policija ga je slijedila gliserom.

Ubrzo nakon što su youtuber i njegov pomagač došli u Liberland, stigla je i policija. Youtuber u videu govori da im policija ne može ništa jer nema kršenja zakona. Scena s policajcem kreće u 24. minuti, a on im prvo govori da sjednu. Britanac ga pita zašto.

"Mamicu ti je*em. Down!"

"Sjedni, spusti kameru", rekao je policajac. Nakon toga je ponovio istu naredbu, ali povišenim tonom. "Sit down, boy", kazao je. Dok je prilazio youtuberu, policajcu je ispalo oružje.

Uzeo ga je u ruku i ponovno naredio da sjednu. Britanac mu je rekao da mu prestane prijetiti. Na snimci je prikazano da su obje kamere bile isključene, ali da je ona na dronu koji je ekipu pratio ostala upaljena.

Dronom je snimljeno grublje postupanje policajca prema youtuberu i drugom mladiću, a čuju se i psovke. Vidi se da je policajac odgurnuo youtuberovog pomagača. "Mamicu ti je*em. Down! Sjedi dolje, ruke iza. Ajde! Šta sam rekao!" govori policajac dok mu youtuber uzvraća da govori na engleskom jer ga ne razumije.

Dok se raspravljaju, policajac mu govori da legne te ga udara nogom. Prema videu na YouTubeu, policija ih je na kraju pustila i otišla svojim putem. "Utvrdili smo da se na snimci nalaze dva državljanina Velike Britanije i policijski službenik granične policije Policijske uprave osječko-baranjske. Protiv njega će biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka", poručili su iz policije za N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.