WikiLeaks objavio kako se Tuđman branio od optužbi da je antisemit i povijesni revizionist

WIKILEAKS je objavio pismo bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana predsjedniku Svjetskog židovskog kongresa Edgaru Bronfmanu u kojem traži da podrži neovisnost Hrvatske.

Pismo je poslano 16. siječnja 1992. godine, a u njemu Tuđan Hrvatsku opisuje kao "trenutno najmlađu europsku državu, ali i državu koja ima višestoljetnu tradiciju državnosti". Objašnjava mu da Hrvatska traži priznanje na temelju referenduma provedenog 15. svibnja 1995. godine na kojem su građani izabrali "demokratsku državu koja želi osigurati svima ista prava, bez obzira na religiju, nacionalnu ili političku pripadnost te bez obzira na porijeklo ili socijalni status.

"Naši napori jednaki dugoj borbi Židova za državom"

"Iskreno se nadam da će Židovi pokazati razumijevanje i potporu za naše napore, koji su gotovo jednaki sa dugom borbom Židova za njihovim pravom na državnost koje je ostvareno 1948. godine proglašavanjem izraelske države", napisao je Tuđman te se podsjetio holokausta koji nije zaobišao niti Židove u Hrvatskoj. "Oko 300 tisuća građana Hrvatske, među kojima su bili Hrvati, Srbi, Židovi i ostali, poginuli su su u borbi protiv fašizma i kao žrtve fašizma i nacizma. Ustaški režim je počinio nebrojene ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", napisao je Tuđman i dodao kako je to bio režim koji je pod zaštitom nacističkih i fašističkih okupatora tretirao Židove i pripadnike drugih naroda, kao i hrvatsku opoziciju, na najbrutalnije načine.


Pohvalio se kako je kao i većina Hrvata "uzeo oružje protiv ustaške vlasti terora te nacističke i fašističke okupacije". Napisao je kako žalimo zbog zločina koji su se dogodili tijekom 2. svjetskog rata, no da su i Hrvati pokazali solidarnost sa žrtvama ustaškog režima". Istaknuo je primjer kada je zagrebačka Učenička mladež na stadionu stala uz Židove koje su željeli izdvojiti.

Krivo interpretirani dijelovi moje knjige

Tuđman ističe kako je kao povjesničar mnoge stranice svojih knjiga posvetio nasilju koje su proživjeli Židovi u nedavnoj povijesti. "Na moju veliku žalost, dijelovi knjige 'Bespuća povijesne zbiljnosti' su bili krivo interpretirani kao povijesni revizionizam ili antisemitizam", pisao je Tuđman i kazao da odbija takve namjere u svome radu "kao bivši antifašist i uvjereni demokrat".

Tvrdio je kako se objektivnost optužbi protiv njega može vidjeti u odnosu demokratske Hrvatske sa židovskom zajednicom, u doprinosu židovske zajednice u stvaranju demokratske i nezavisne Hrvatske, kao i u njihovim nastojanjima da se zaustavi "krvavi rat protiv moje zemlje". Pozvao se i na ugledne židovske intelektualce kao što su Alan Finkilkrut i Andre Glusksman koji su podržavali hrvatsko pravo na neovisnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.