KORONAVIRUS

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala na bolju zaštitu zdravstvenih radnika

Ilustracija: EPA

ZDRAVSTVENI radnici, koji se nalaze na prvoj liniji u borbi protiv pandemije covida-19, plaćaju za to visoku cijenu svojim zdravljem, upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), predstavljajući plan koji bi trebao pomoći njihovoj boljoj zaštiti.

"Covid-19 izložio je zdravstvene radnike i njihove obitelji nezapamćenom riziku", podsjeća WHO, ističući da statistike, čak i ako nisu potpune, jasno pokazuju da su "stope zaraze među zdravstvenim radnicima daleko veće nego u ostatku populacije".

Zdravstveni radnici čine oko tri posto populacije u velikoj većini zemalja i manje od dva posto u najsiromašnijima. Podaci WHO-a pokazuju da se 14 posto slučajeva covida-19 odnosi upravo na njih. "U nekim zemljama taj udio doseže 35 posto", ističe se u priopćenju.

Međunarodno vijeće medicinskih sestara u srijedu je procijenilo na nekoliko tisuća broj umrlih medicinskih sestara i tehničara od njih ukupno 20 milijuna koliko ih predstavlja, čak i ako službena brojka za 44 zemlje iznosi 1097 do sredine kolovoza.

Rizici nisu samo fizički, bilo da je riječ o koronavirusu ili nasilju kojem su izloženi.

Stres od stalnog straha da će se razboljeti, dugo radno vrijeme, razdvojenost od bližnjih kako bi ih se zaštitilo od zaraze i ponekad odbacivanje i neprijateljstvo društva isto tako ostavljaju teške posljedice po njihovo zdravlje.

Četvrtina ih pati od depresije i napada anksioznosti, a trećina od nesanice

Po nedavnom istraživanju na koje se poziva WHO, četvrtina zdravstvenih radnika obuhvaćenih ispitivanjem kazala je da pati od depresije i napada anksioznosti, a trećina od nesanice.

Plan WHO-a u pet točaka predstavljen u četvrtak savjetuje da se uspostavi sinergija između strategija za sigurnost oboljelih i onih za sigurnost zdravstvenih radnika te razviju nacionalni programi za bolju zaštitu zdravstvenih radnika.

WHO inzistira također na zaštiti zdravstvenih radnika od nasilja na radnom mjestu i poboljšanju njihova psihološkog zdravlja.

Plan naglašava potrebu zaštite zdravstvenih radnika od fizičkih i bioloških opasnosti osiguranjem dovoljno zaštitne opreme i obuke da ju znaju koristiti.

"Ni jedna zemlja, bolnica ili klinika neće moći osigurati sigurnost svojih pacijenata dok njihovi zdravstveni radnici ne budu sigurni", istaknuo je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.